Izložba svjetski poznatih dizajnera u Svetim srcima u Puli

0

Numen/For Use hrvatsko austrijski dizajnerski trojac, koji čine Sven Jonke, Nikola Radeljković i Christoph Katzler, predstavit će se u petak u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. Po prvi puta upravo u Puli predstavit će se svojim recentnim neutilitarnim projektima i po prvi puta bit će omogućen pogled na taj dio njihovog stvaralaštva. Izložba je nazvana „Introvertura“, a radi se zapravo o pogledu unatrag, na njihove radove.

Izložba u Svetim srcima bit će otvorena u petak 9. ožujka u 20 sati, a ostaje otvorena do 29. ožujka, a zasigurno će kažu jedan od najljepših galerijskih prostora u Istri, omogućiti da stvaralaštvo ovog planetarno poznatog trojca koji voli ljude uvući u ono što rade, bude dobro predstavljeno.

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Svetim srcima, predstavljajući izložbu Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, koji je organizator izložbe, rekao je kako nastavljaju eksperimetirati s prostorom Svetih srca. Naglasio je kako ga suradnja s Numenom/For Use veseli, te dodao kako će izložba biti otvorena od 12 do 20,20, a ulaz besplatan.

Mauro Ferlin, kazao je kako želi da ono što dolazi u Muzejsko galerijski prostor Sveta srca bude multidisciplinarno. Ferlin je naglasio kako je ovo hrvatska premijera radova Numena/ For Use. Dodao je također kako se veliki projekti ne trebaju dešavati samo u Zagrebu, a Pula treba biti ponosna što kreativci iz Zagreba i Beča dolaze svoj rad predstaviti Puli.

Govoreći novinarima Nikola Radeljković, iz Numena, također je naglasio kako se stvari ne trebaju dešavati samo u metropoli, a kako je i osobno vezan za Pulu, posebno ga raduje ova izložba u našem gradu i to, u kako je rekao u dojmljivom prostoru nekadašnje crkve.  Numenovci će s posebnom pozornošću pratiti interakciju svojih radova u Svetim srcima.

Nije na odmet reći tko su Numenovci. Za ime Numen/For Use znaju Wallpaper, I.D., Financial Times, Abitare, Designboom i londonski Muzej dizajna te redovite antologije suvremenog dizajna. Njihovo je ime znano i u Istri, 2010. godine predstavili su se na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a lani je u Rovinju otvoren i hotel Lone. Numen je bio uključen u dizjaniranje soba i namještaja hotela. Dizajnerski hotel Lone, na kojem su radili i 3LHD arhitektonski ured  te modni studio I-GLE i drugi, predstavlja presedan u Hrvatskoj upravo zahvaljujući svom indetitetu, namještaju i opremi. I zahvaljujući kreativcima iz Numena Lone je učinio iskorak ka ulasku domaćeg turizma u dimenziju veće dodadane vrijednosti.

Numenov namještaj dizajniran je funkcionalno za korištenje, a proizvode ga Capellini, ClassiCon, Magis, MDF Italia, Moroso, Interlubke i Zanotta.

Kreativci iz Numena svojim su scenografijama fascinirali publiku Madrida, Istanbula, Beograda, Berlina i  Zagreba. Njihove su scenografije poznate po interaktivnosti i filmičnosti scena. Kao dizajneri i u taj medij unijeli su novu dimenziju, jer se segment dizajnerske metodologije pokazao najutemeljenijim u scenografskom poslu. Radi se o apstraktnom, konceptualnom promišljanju komunikacijske uloge likovnog faktora u sinestetskom doživljaju kakav je kazalište. Takav pristup pomaže im odmaknuti se od strogo narativne funkcije scenografije preuzete iz didaskalija i posvetiti se traženju koncepta koji će biti dovoljno jasan i pročišćen da postane vizualni nositelj predstave. Taj prostor istovremeno se mora moći transformirati tijekom predstave i omogućiti raznolike prostorne dispozicije mis-en-scena, planove i nivoe koji glumcima otvaraju nov prostor igre. Razumijevanje raznih tehnologija i vladanje tehnikama vizualizacije, što su također tipično dizajnerske vještine, dodatno pomažu rad u kazalištu. Pokazalo se da je dizajnerska edukacija vrlo povoljna za bavljenje scenografijom.

Dizajnirali su i instalaciju Selotejp s kojom publika stupa u blisku interakciju, kao u proširenu stvarnost. Instalacija je obišla cijeli svijet i uvijek jednako plijeni pozornost posjetitelja  od Beča, Berlina do prestižne frankfurtske galerije Schrin Kunsthalle, londonskog Muzej dizajna, festivala u Melbournu, pa Sao Paolu u Brazilu, Beogradu itd. Njezina 3D organska forma privlači korisnike da se u nju uvlače, da u njoj sjede i leže – čak nevoljko iz nje izlaze, pletu je prema specifičnostima zadanog prostora. Projekt je postao globalno poznat pa je tako, kao prostorna instalacija uvršten i u uži izbor s najznačajnijim svjetskim arhitektonskim postignućima koji su konkurirali za nagradu British Awards u londonskom Muzeju dizajna. Nagrađeni su također i DMY nagradom u Berlinu te Red Dot-om.

Priča o Selotejpu kojeg su Puljani već imali priliku vidjeti u Svetim srcima bit će predstavljema kroz filmove koji bilježe njegov nastanak, u raznim gradovima i prostorima diljem svijeta.

Uživo će se pak moći razgledati Numen–light, svjetlosni objekt kojeg je utjecajni časopis Wallpaper proglasio najboljim dizajnerskim projektom i za njega su dobili Wallpaper Award.

Numen-light, kažu Numenovci, prvenstveno je kontinuirani eksperiment izvan uobičajene prakse oblikovanja uporabnih predmeta. Numen-light, kazao je Radeljković, propituje našu perspektivu i dokazuje da je ideja stabilnosti neodrživa. Numen-ligh vodi nas zapravo u beskonačne odraze.

Svakako izvan prakse običnih oblikovanja je i Numen Tuft, koji će također biti prikazan u Puli. Numenovce je, naime, dojmila tehnologija niti i ručno tkanih tepiha pa su u suradnji sa zabočkom „Regeneracijom“ učinili još jedan iskorak u poimanju tepiha. Kako? Najjednostavnije je pogledati na izložbi u Svetim srcima od 9. do 29. ožujka.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa