I Pula ima bridž klub: Teško je naučiti igrati, ali isplati se!

0
Klupski turniri igraju se dva puta tjedno
Klupski turniri igraju se dva puta tjedno

U prostorijama zgrade u Krležnoj ulici broj 37 u Puli, utorkom i petkom od 19 do 22 sata skupina ljubitelja bridža okuplja se i satima uživa u toj neobično zanimljivoj, ali i vrlo zahtjevnoj kartaškoj igri.

Poznato je da je ovu igru jako volio i često igrao slavni detektiv Sherlock Holmes, što ni ne čudi jer je riječ o igri koja zahtjeva, slobodno se može reći, „detektivske“ sposobnosti – logiku i koncentraciju.

Jedini aktivan bridž klub u Istri je upravo ovaj pulski pod nazivom „Jurica Tomljenović“. Bridž klub Pula postoji već pedesetak godina i broji oko 40 članova, od čega dvadesetak aktivnih.

Predsjednik kluba Mladen Ferenčić kaže da se uglavnom sami financiraju. „U svega dva navrata dobili smo neka manja sredstva od Grada Pule. Svoje tekuće poslovanje financiramo kotizacijama. Naime, kad igramo klupske turnire, svaki član da 10 kuna i tako punimo klupski fond“, kaže Ferenčić i dodaje da su malo samozatajni, stoga se o njima malo zna.

No, u nas se ne zna puno ni o samom bridžu, što je, zapravo, jako čudno. „O bridžu kao natjecateljskoj igri napisano je puno knjiga, neki tvrde da u svijetu ima više knjiga o bridžu nego li o šahu, kojih je doista mnogo“, rekao mi je Čedomil Staničić, najstariji član Kluba i dodao da se bridž od ostalih kartaških igra, razlikuje u tome što svi sudionici turnira igraju s istim kartama.

„Bridž se igra u paru, a poanta je u tome da par mora biti usuglašen, mora dobro poznavati sistem licitiranja. Dogovaraju se da s kartama koje imaju, igraju najbolje što znaju i mnogu. A zatim to i ostvare“, kaže Staničić.

U bridžu, ističu ovi entuzijastični igrači, nema mota, tajnih signala… A ako određeni dogovori i postoje, oni, ukoliko to traže, moraju biti poznati i protivnicima. Tu nema sreće na kartama, kao u drugim kartaškim igrama, što je, zapravo najveća razlika između bridža i drugih kartaških igara. Zainteresirali ste se? Ovaj klub organizira i tečajeve!

Milan Žmak, tajnik kluba, kaže kako je za ovu igru bitno poznavati matematiku i statistiku, pa ni ne čudi da tečaj bridža, koje ovaj klub organizira jednom godišnje, traje čak mjesec dana.

„Baš ovaj ožujak ili travanj organiziramo tečaj i pozivam ljude da se jave i dođu u naš klub vidjeti kako izgleda jedan turnir koji igramo svakog utorka i petka“, veli Žmak i priznaje da je tečaj dosta zahtjevan. 

No, nemojte da vas to pokoleba, jer ovi znalci kažu da, jednom kada uđete u štos ili bolje reći igru, u njoj ćete jednostavno guštati! „Nakon prvih par mjeseci muke, poslije vidite da se to sve isplati jer je igra jako zanimljiva“, rekao je Žmak

Zainteresirani se mogu javiti u Krležinu ulicu broj 37, utorkom i petkom od 19 do 22 sata ili predsjedniku Mladenu Ferenčiću na broj 098 44 15 88. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Mladen Ferenčić, predsjednik bridž kluba Jurica Tomljenović u Puli
Mladen Ferenčić, predsjednik bridž kluba Jurica Tomljenović u Puli

Čedomir Staničić (desno), najstariji član kluba
Čedomir Staničić (desno), najstariji član kluba

Milan Žmak, tajnik kluba
Milan Žmak, tajnik kluba

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa