Istarski mljekari najavili obustavu isporuke mlijeka

0
Prosvjednici u Boljunskom polju
Prosvjednici u Boljunskom polju

Istarski mljekari, njih četrdesetak, i dalje mirno prosvjeduju u Boljunskom polju, na cesti Labin-Tunel Učka, gdje su od 22. veljače neprekidno parkirana 22 traktora. Mljekari su tamo već tri noći i tri dana, a 25. veljače od 12 do 14 sati prometnica je bila potpuno blokirana za promet, osim, naravno, za hitne slučajeve.

Promet se odvija jednom trakom a policija pomaže pri regulaciji prometa. Dok čekaju nove informacije iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, istarski mljekari predvođeni Silvanom Orbanićem i Đanijem Fajmanom, predsjednikom i potpredsjednikom udruge „Mlikarica“, najavljuju obustavu isporuke mlijeka mljekarama.

„Mlijeko ćemo radije besplatno dijeliti građanima ili ga prolijevati“, rekao nam je Fajman. Na našu opasku da nije lijepo prolijevati mlijeko, okupljeni mljekari su nam rekli da to neće napraviti iz revolta, već iz razloga što se sva količina proizvedenog mlijeka jednostavno neće stići podijeliti. „Naravno da bismo i mi radije da ga ne moramo prolijevati“, rekli su nam okupljeni mljekari.

Silvano Orbanić i Đani Fajman
Silvano Orbanić i Đani Fajman

Mljekari ne kriju ni svoje ogorčenje nacionalnim medijima, HTV-om, RTL-om, Novom TV te Večernjim i Jutarnjim listom, koji su očito stali na stranu krupnog kapitala, u ovom slučaju Dukata i Todorićevih mljekara. Na našu opasku kako će njihova obustava isporuke mlijeka više štetiti žminjskoj i riječkoj mlijekari nego Dukatu, rekli su nam da je samo pitanje dana kada će i ove dvije mljekare sniziti otkupne cijene jer su svi dio istog udruženja.

Prosvjed mljekara izaziva različite rekacije kod građana diljem zemlje, pa tako i u Istri, no jedno je sigurno – hrvatski mljekari, a među njima i 40-ak istarskih mljekara, pružili su prvi organizirani otpor samovolji multinacionalnih kompanija, koje se hvale visokim dobitima, a istovremeno smanjuju troškove na uštrb radnika (T-com) ili kooperanata, poput Ducata, odnosno njegovog vlasnika Lactalisa. (Eleonora Vlačić i Nenad Čakić)     

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa