Labinjani iz New Yorka rado dolaze i ulažu u rodni kraj

0
Anita Blašković, Danko Blašković, Danko Veselica, Tulio Demetlika, Gracijela Bastijanić, Gvido Bastijanić i Valter Poropat
Anita Blašković, Danko Blašković, Danko Veselica, Tulio Demetlika, Gracijela Bastijanić, Gvido Bastijanić i Valter Poropat

Na tradicionalnom prijemu za predstavnike labinskih iseljeničkih klubova u New Yorku, kojega su 13. kolovoza u povodu Dana Grada Labina priredili gradonačelnik Tulio Demetlika i  predsjednik Gradskog vijeća Valter Poropat, sudjelovali su Gvido Bastijanić, Gracijela Bastijanić, Danko Blašković, Anita Blašković i Danko Veselica.

Malom broju odazvanih razlog je putovanje kruzerom po Jadranu, koje su si ove godine priuštili naši Merikani. Prema programu izleta oni su se u trenutku održavanja prijema nalazili u Međugorju.

„Veseli me kada vidim da se iseljenici vraćaju na svoju starinu i obnavljaju kuće koje su nasljedili, a neki su i kupili apartmane, što znači da su voljni uložiti u rodni kraj“, kazao je Demetlika u pozdravnoj riječi.

„Najvažnije je da vas vidimo kuntente. Vi čuvate naše stare besede koje mi već polako zaboravljamo, kao i naš kanat i tanac“, kazao je Poropat.

„Mi rado dođemo, ali djecu je teško dovesti kada jednom odrastu jer oni su rođeni Amerikanci. Dok su mali igraju s nama nogomet, ali poslije to završi na bejzbolu i američkom nogometu. Osim toga, danas se više ne može kao nekada dobiti mjesec dana godišnjeg odmora, a za put i boravak treba ti dvadesetak tisuća dolara“, kazao je Gvido Bastijanić.

Danko Blašković se složio s njim i istaknuo da su djeca naših iseljenika izuzetno vrijedna: gotovo svi su se školovali i imaju zanimanja koja im omogućuju dobar život.    

Bastijanić je kazao i to da mladi zbog prirode svojih poslova odlaze diljem SAD-a, pa u klubove „Rudar“ i „Istra“ dolazi sve manje ljudi. Istaknuo je i bojazan da će klubovi s vremenom izumrijeti, kao što su izumrli klubovi talijanskih i irskih iseljenika kojih je 70-ih godina u New Yorku bilo na svakom uglu. Računa se da u New Yorku labinskih iseljenika i njihovih potomaka ima oko 10 tisuća ili još jedan Labin. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa