Ima samo 37 godina, a treći je najbogatiji Istrijan

0
Kristijan Floričić (Foto: Poslovne vijesti)
Kristijan Floričić (Foto: Poslovne vijesti)

Svoje prve dionice kupio je sa 18 godina, a sa 28 zaradio je prvi milijun. Imovina mu je teška između 150 i 250 milijuna kuna, ovisno o cijenama dionica iz portfelja, s time da mu se u financijskoj krizi imovina prepolovila. Kristijan Floričić ima samo 37 godina a treći je najbogatiji Istrijan, iza Ante Vlahovića i Plinija Cuccurina, najvećih dioničara Adris grupe. U fokusu javnosti našao se pred desetak dana, kada mu je ispred kuće u Premanturi izgorio skupi Audi S8 i ženin Mercedes. Istraga je pokazala da se nije radilo o prijetnjama reketaša, već o tehničkom kvaru.

Priča Kristijana Floričića (37), investitora iz Pule, suvlasnika društva za upravljanje investicijskim fondovima Aureus Invest, u mnogim segmentima nalikuje stereotipnim pričama o „mladim laavovima s Wall Streeta“. S druge strane, on je sušta suprotnost klišeju o pohlepnim brokerima: nema jahtu, vilu, čak ni penthouse, već sa ženom i dvije kćerkice živi u relativno skromnoj kuću u Premanturi kod Pule. Kako je vođenje investicijskih fondova, u kojima je nakon izbijanja krize 2007. godine sačuvao 25 posto vlasništva, prepustio slovenskim partnerima, sada ima nešto više slobodnog vremena koje uglavnom troši na obitelj. U biznisu je odlučio dokapitalizirati pulsku tvrtku za agro proizvode i kupio oko pet posto udjela Končara, gdje je u Nadzornom odboru, piše Jutarnji list.

„Sva imovina koju sam stekao potječe iz ulaganja od 2001. do 2003. godine, kada su dionice, uslijed depresije nakon Azijske krize, bile jako podcijenjene i bilo je puno dobrih prilika na tržištu.  Praktički još od srednje škole pratim strane kanale za dionice pa sam imao određenih iskustava i jednostavno procijenio da su cijene na hrvatskom tržištu jako jeftine“, kaže Floričić, koji je Aures Invest osnovao 2005. godine, s partnerom Miroslavom Jelinčićem Purkom iz Splita. Godišnja zarada na vrhuncima penjala im se i do 70 posto. U jednom trenutku imali su 9 tisuća ulagača i milijardu kuna.

Prva brokerska iskustva Floričić je stekao za vrijeme studiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu sredinom 90-ih. Tada je kupio prve dionice, Podravkine, na kojima je, kaže, izgubio nešto novca. No, ubrzo je krenuo uzlaznom putanjom.

U TDR-u se zaposlio 2000., a paralelno je počeo ulagati svoj kapital. Prvo je radio kao samostalni referent u odjelu izvoza, a zatim kao regionalni direktor za jugoistočnu regiju. Iz te faze života potječe njegov prvi zarađeni milijun.

„Dalo se jako dobro zaraditi, samo se trebalo brzo seliti od jednog do drugog, na osnovu fundamentalnih pokazatelja“,  kaže. Upravo su ti fundamentalni pokazatelji bili temelj prema kojem su ulagali Floričićevi fondovi. Radi se, laički, o ziheraškom načinu ulaganja, temeljem financijskih izvješća u banci.

Kriza na tržištu pojavila se 2007., a s obzirom da je radio s fondovima otvorenog tipa, s prvim gubicima počelo je i povlačenje novca. Floričić je odlučio podijeliti sudbinu svojih ulagača, svjesno ne povlačeći novac, uslijed čega je izgubio 25 do 30 milijuna. Priča se kako je još 2007. Upozoravao ulagače na krizu, te savjetovao da treba pričekati s ulaganjima. Mnogi ga nisu poslušali. Danas, kaže, treba oprezno čekati i razmisliti prije ulaganja.

„Oporavak će biti dosta dug. Sada se ne isplati ulagati ni u nekretnine, jer im je cijena prevelika u odnosu na ono što se može zaraditi najmom“, kazao je za Jutarnji list Kristijjan Floričić. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa