Osniva se Lokalna akcijska grupa (LAG) južne Istre

0

U vijećnici Grada Vodnjana je 16. veljače predstavljena inicijativa osnivanja Lokalne akcijske grupe (LAG) južne Istre, na kojoj su bili prisutni predstavnici Grada Vodnjana, Općine Marčana, Općine Svetvinčenat, Općine Barban i Općine Ližnjan, tj. područja koja su prema Regionalnom operativnom programu (ROP-u) Istarske županije definirana kao ruralna područja u južnoj Istri.

Prezentaciju procedure osnivanja LAG-a i aktivnosti LAG-a predstavili su predstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) te su istaknuli da je osnivanje LAG-ova od strateške važnosti u cilju kandidiranja projekata i korištenju sredstava iz strukturnih fondova EU iz mjere LEADER koja je namijenjena za razvoj ruralnih krajeva EU.

Cilj LAG-a je okupiti što više sudionika iz civilnog, privatnog i gospodarskog sektora koji su spremni aktivno se uključiti u rad LAG-a i izradu Lokalne razvojne strategije koja će biti model i osnovni dokument na temelju kojeg će se odrediti smjernice za ruralni razvoj područja kojeg pokriva LAG južne Istre.

Članovi LAG-a mogu biti jedinice lokalne samouprave, znanstvene i stručne ustanove, zadruge, udruge i savezi udruga, trgovačka društva (d.d. i d.o.o.), obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i druge osobe. LAG mora biti uvijek spreman za suradnju i primanje novih članova sa svog područja koji prihvaćaju djelovanje po LEADER načelu.

Nakon održane prezentacije svi predstavnici prisutnih jedinica lokalnih samouprava podržali su inicijativu osnivanja LAG-a južne Istre sa željom da se što prije pokrene procedura registriranja LAG-a i započne sa provođenjem svojih aktivnosti i ciljeva.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa