Završena sanacija: Gradonačelnik Miletić na vrhu Arene

0
Darko Komšo i Boris Miletić na vrhu Arene
Darko Komšo i Boris Miletić na vrhu Arene

Gradonačelnik Pule Boris Miletić, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, restauratori Boris Mostorčić i Mate Pavin, pročelnik županovog kabineta Miodrag Čerina i prisutni novinari, popeli su se 16. veljače na sam vrh pulske Arene kako bi svjedočili sanaciji sjeverno-zapadne kule.

Prije toga pomno su prezentirani radovi Hrvatskog restauratorskog zavoda koji je, uz pomoć tvrtke Kapitel iz Žminja, Odsjeka za konzervaciju-restauraciju kamena Umjetničke Akademije u Splitu te Građevinskog fakulteta iz Zagreba, izveo radove.

Radovi su se odvijali pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Puli, a naručitelj radova, vrijednih oko 5.078.000 kuna, je Arheološki muzej Istre. Očekuje se da će biti još oko 300.000 kuna troškova.

Boris Mostorčić, Darko Komšo, Boris Miletić i Miodrag Čerina
Boris Mostorčić, Darko Komšo, Boris Miletić i Miodrag Čerina
I Miodrag Čerina je razgledao restauriranu kulu
I Miodrag Čerina je razgledao restauriranu kulu
„Konzervatorsko-restauratorske radove na sjeverozapadnoj kuli amfiteatra, Hrvatski restauratorski zavod započeo je u kolovozu 2007. godine, kada su započeta ispitivanja Arene, a potom je 2009. godine krenula, netom završena sanacija“, izvijestio je ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo i naglasio da će se radovi na sanaciji Arene nastaviti, a obuhvatit će jugo-zapadnu kulu odnosno ulaz u Amfiteatar ili njegov plašt, ovisno o tome što odluči Povjerenstvo za Arenu.

Ova faza radova uključivala je, između ostalog čišćenje kamenih blokova od crne kore koja je nagrđivala, ali i štetila kamenu te od lišajeva, biljki i algi koje su se ondje tijekom godina nagomilavale. Na kamenu je bila prisutna sol koja je uzrokovala opadanje slojeva kamena te je i ona uklonjena. Kameni su blokovi očišćeni od grafita i ostale nečistoće nevidljive golim okom. Brojne su pukotine injektiranje, odnosno popunjene specijalnim ljepilom.

Miletić je izrazio zadovoljstvo sanacijom kule Amfiteatra dodavši da je taj spomenik kulture ne samo mjesto održavanja brojnih kulturnih događanja, već i mjesto koje posjećuju mnogi turisti te za taj spomenik kulture itekako valja skrbiti.

Komšo je pozvao sve Puljane da za dvadesetak dana, kada će bit skinuta skela sa sanirane kule, dođu i  posjete Arenu. Tom će se prigodom otvoriti i izložba s fotografijama radova na sanaciji kule. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Skele se skidaju za dvadesetak dana
Skele se skidaju za dvadesetak dana
Kamen je očišćen od brojnih nečistoća
Kamen je očišćen od brojnih nečistoća

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa