Komemoracija za Radovana Juričića: Otišao je izniman čovjek

0

U Vijećnici pulske Komunalne palače 16. veljače je održana komemoracija za Radovana Juričića, dugogodišnjeg djelatnika lokalne i državne Uprave u Istarskoj županiji koji je umro 14. veljače u 61. godini života. Na komemoraciji su, uz majku Radmilu, kćer Ivu i ostalu rodbinu, bili brojni prijatelji, suradnici i suborci, a o njemu je govorio dugogodišnji prijatelj Ljubomir Cerovac.

Radovan Juričić rodio se u Pazinu 30. siječnja 1951. godine. Nakon završene gimnazije uputio se na Pravni fakultet u Zagreb kojega uspješno u roku završava. U gimnazijskim danima bio je uspješan sportaš, jedriličar i košarkaš, a za vrijeme studija marljiv omladinski rukovodilac, već tada najavljujući uspješnu rukovodeću karijeru u društvenim djelatnostima. Istarski ga studenti u Zagrebu izabiru za predsjednika Kluba studenata Istre Mate Balota, a nakon povratka u rodni grad, Radovan angažirano nastavlja sa radom u omladinskoj organizaciji. Tako nedugo po završetku studija obnaša dužnost predsjednika omladinske organizacije općine Pula, a nakon toga i predsjednika omladine Zajednice općina Rijeke. Marljivost i pregalaštvo, a nadasve pouzdanost bivaju prepoznate, pa tako vrlo brzo Radovan postaje i Predsjednik komiteta za društvene djelatnosti općine Pula. Sportsku aktivnost nije nikada zapostavio, pa je nakon aktivnog bavljenja sportom uslijedio onaj organizacijski dio i to na mjestu predsjednika Košarkaškog kluba Istragrađevno – Puljanka. Ratno ga vrijeme zatiče na funkciji Tajnika skupštine općine Pula i tajnika ubrzo osnovanog Kriznog štaba općine. Upravo će na ovoj funkciji do izražaja doći njegove sjajne organizacijske sposobnosti i smisao za komunikaciju sa svakim ljudskim stvorenjem kojemu se može pomoći. Bez obzira na teško breme ratnih zbivanja, kad je trebalo na svaki mogući način spriječiti moguće razaranje grada s kojim je svakodnevno prijetila JNA, Radovan je i tada kao i mnogo puta uvijek nalazio vremena da u svom uredu primi svakoga kojemu je pomoć bila potrebna.

I ono što krasi velike ljude – pomoć nije ostajala samo na toploj riječi i obećanju, već je uvijek bila i do kraja realizirana. Za svoje je nesebično pregalaštvo u ovim ratnim danima zajedno s drugim članovima Kriznog štaba 1992. godine zaslužio i Nagradu Grada Pule, a kao načelnik štaba Civilne zaštite i Vitešku povelju – za dragovoljnost, nesebičnost , odlučnost i hrabrost kojim ga je odlikovala Udruga dragovoljaca narodne zaštite Domovinskog rata 2004. godine u Zagrebu. Uza sve to, kao član Kriznog štaba i Spomenicu Domovinskog rata 1991. godine.

U tim je godinama Radovan obnašao dužnost predstojnika Ureda predsjednika Skupštine općine, a nakon prvih izbora za župana izabran je i za pročelnika Ureda župana. Kraj devedesetih dočekat će kao Pomoćnik predstojnika službe za gospodarstvo Istarske županije, da bi u narednom razdoblju bio imenovan za predstojnika Ureda državne uprave u Istarskoj županiji. Tu je funkciju obnašao punih sedam godina, a prošle je godine u svibnju dočekao i zasluženu mirovinu. (Tekst: Pula.hr, foto: Paola Albertini)

Komemoracija u Vijećnici pulske Komunalne palače
Komemoracija u Vijećnici pulske Komunalne palače

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa