Kako pomladiti IDS? Da Jakovčić i Kajin svoja mjesta ustupe mlađima

0
Jedina dva IDS-ovca koji su u neprekidno u stranačkom vrhu od 1990. godine do danas su Ivan Jakovčić i Damir Kajin
Jedina dva IDS-ovca koji su u neprekidno u stranačkom vrhu od 1990. godine do danas su Ivan Jakovčić i Damir Kajin

Prvi put u 22 godine, koliko postoji IDS, predsjednik stranke na jednom velikom stranačkom skupu u svom govoru niti jednom riječju nije spomenuo svoje političke protivnike. Na proslavi 22. rođendana stranke Ivan Jakovčić nije, ni otvoreno, ni između redaka, govorio ni o HDZ-u, ni Ladonji, niti o bivšim IDS-ovcima koji su se okrenuli protiv svoje nekadašnje stranke.

Jedina oštrica kritike ovog je puta bila uperena prema političarima iz vlastitih redova, IDS-ovcima koji ne shvaćaju (ili ne žele shvatiti) da ih je vrijeme pregazilo.

„Neki od nas trebaju polako početi razmišljati o tome da svoja mjesta počnu ustupati drugima. To je generacijski potrebno učiniti“, rekao je Jakovčić.

Na koga je Jakovčić konkretno mislio? Činjenica je da IDS ima općinske načelnike, poput Marijana Kostešića u Marčani, Rina Duniša u Grožnjanu i Aleksandra Krta u Oprtlju, koji su na tim funkcijama neprekidno od 1993. godine. No, upitno je li se Jakovčićeva primjedba odnosila baš na njih, s obzirom da je riječ o relativno uspješnim načelnicima.

Među IDS-ovim gradonačelnicima najstariji (i po godinama i po gradonačelničkom stažu) je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, ali i njemu je teško naći zamjerku, tim više što je na prošlim izborima pobijedio već u prvom krugu iako je među protukandidatima imao i SDP-ovog kandidata.

U županijskoj izvršnoj vlasti IDS je odavno pomladio sve svoje kadrove, pa Jakovčićeva poruka nije mogla biti upućena ni nekome od njih.

Jedina dva IDS-ovca koji su u neprekidno u stranačkom vrhu od 1990. godine do danas su Ivan Jakovčić i Damir Kajin. S obzirom da je Nino već najavljivao da se 2013. godine povlači iz izvršne vlasti (Boris Miletić već figurira kao idući IDS-ov kandidat za istarskog župana), onda su njegove riječi na proslavi 22. rođendana stranke mogle biti upućene samo Damiru Kajinu. E, da mi je vidjeti čovjeka koji će Kajina uspjeti uvjeriti da mu je došlo vrijeme da svoje mjesto prepusti nekom drugom. (Tekst i foto: Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa