Slovenci kaznili hrvatskog ribara zbog izlova u hrvatskome moru

0

Tek koji mjesec prije toliko iščekivane arbitražne odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu, koji bi uskoro trebao staviti točku na dugogodišnji hrvatsko-slovenski spor o razgraničenju u Piranskom zaljevu, fitilj je opet potpalila slovenska pomorska policija iz Pirana koja je 22. studenog prošle godine u našim vodama zaustavila hrvatskog ribara Ecia Kocijančića i kaznila ga s 1200 eura zbog, kako tvrde, ribolova u slovenskim teritorijalnim vodama?!, piše Slobodna Dalmacija.

O ovom incidentu, koji je brižno skrivan s obje strane, Kocijančić je uredno izvijestio Ministarstvo vanjskih poslova RH na čelu s Gordanom Jandrokovićem, koje se uopće nije izjasnilo, pa postoji opravdana sumnja da se slučaj želio zataškati, a da pri tome nitko nije ni pokušao zaštititi našeg ribara.

Uzalud su Kocijančić, pa i Danijele Kolec, predsjednik Udruge profesionalnih ribara “Mare Croaticum”, pozivali i prozivali Ministarstvo i tražili da zaštite svojeg ribara, građanina RH. Što se stvarno dogodilo u Piranskom zaljevu tog 22. studenog, jasno se može vidjeti iz najnovijeg pisma koje je 7. veljače ministrici Vesni Pusić i njezinoj zamjenici Andreji Metelko-Zgombić uputio Daniele Kolec, a u čiji posjed je došla i Slobodna Dalmacija.

“Primoran sam Vam pisati jer, kao što sam pretpostavljao, došlo je do problema u vezi granice na moru sa Slovenijom”, kaže u uvodu pisma Kolec.

“Naime, za vrijeme sezone listova nekoliko ribara iz Hrvatske radilo je blizu granice sa Slovenijom.

Neki su čak možda prešli i previše granicu, ali ti nisu za sada predmet tog pisma. Predmet tog pisma je ribar Ecio Kocijančić koji je 22.11.2011. u 7.39 h ribario na poziciji 45°34˝727`N i 13°28“015‘. Kada tu koordinatu stavite na kartu, vidite da je ribario uz hrvatsko-slovensku granicu.

Zaustavila ga je slovenska policija i “ustanovila” da Kocijančić ribari na slovenskoj strani. Budući da se tu radi, po Slovencima, na “spornom području”, tj. nema još granice, uz to iz prakse znam da, dok policija stoji uz brodicu, možete se relativno brzo pomaknuti s mjesta zaustavljanja, ne vidimo razloga da Slovenija kazni tog ribara s 1200 eura.

Dok skoro svakodnevno slovenski ribari prelaze crtu sredine, odnosno hrvatsku granicu, bez reakcije hrvatske policije ili hrvatske politike. Očito je da Slovenija ponavlja scenarij otprije desetak godina i očekujemo od Vašeg ministarstva da hitno intervenira i da se taj slučaj, kao i svi drugi slučajevi, preispitaju i da se stane čvrsto iza tih ribara.

Naime, kada sam obaviješten o tim incidentima, ja sam osobno zvao policiju i MVP i tražio da se nadgleda to područje baš da bih zaštitio te ribare i da ne bismo morali priznati nadležnost Slovenije na tom teritoriju, ali uzalud. Sljedeće dane, kao udruga, pratit ćemo događaje i ako vidimo da Vi kao institucija nećete stati iza tog ribara, isti će biti primoran platiti kaznu i tako priznati da je Slovenija ta koja nadgleda to područje, tj. da je to de facto slovensko područje. Tada nemojte ubuduće očekivati nikakvo razumijevanje”, kaže se u pismu.

Ribar Ecio Kocijančić nije htio komentirati cijeli slučaj, a Daniele Kolec nam je kazao:

- Ako Kocijančić plati kaznu, mi de facto time priznajemo da je to slovensko more. A ako odbije platiti, onda riskira da bude uhapšen čim prijeđe granicu. U cijeloj priči posebno iritira da je policija iz Pirana izravno na kućnu adresu ribara Kocijančića poslala rješenje da plati globu - veli Kolec za Slobodnu Dalmaciju.

MVP: Ljubljani smo poslali prosvjednu notu

Dobili smo spomenuto pismo i već uputili notu Ljubljani. Od slovenske strane tražimo da zaustavi taj postupak prema našem ribaru. Pogotovo što nema smisla zaoštravati odnose u trenutku kada se od obje strane traži suzdržanost u iščekivanju arbitraže Međunarodnog suda pravde u Haagu oko međugraničnog spora u Piranskom zaljevu, kazao nam je Berislav Živković, glasnogovornik Ministarstva vanjskih posla RH, piše Slobodna Dalmacija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa