Kako smijeniti gradonačelnika ili načelnika?

0

Inicijativa za smjenom splitskog gradonačelnika Željka Keruma ukazala je na sve manjkavosti izmjenjenog Zakona o lokalnoj samoupravi. Naime, od 2009. godine u Hrvatskoj se župani, gradonačelnici i načelnici općina biraju na neposrednim izborima, a ne kao prije glasanjem na skupštinamama i vijećima.

Gubitak većine u općinskom ili gradskom vijeću nekada je za sobom automatski povlačio i smjenu (grado)načelnika. Međutim, prema važećem zakonu načelnik se ne može promijeniti čak ni u slučaju kado Vlada raspusti Vijeće, kao što je nedavno bio slučaj u Općini Višnjan. Tamo će se uskoro održati novi izbori za Općinsko vijeće, ali ne i za novog načelnika općine.
Može li se onda uopće smijeniti neki župan, gradonačelnik ili načelnik? Ili da budem grublji, kako se u nekoj općini može stati na kraj samovolji nekog lokalnog šerifa?

Zakon je predvidio i tu mogućnost, ali prema sadašnjim zakonskim odredbama to uopće nije lako izvedivo. Naime, predstavnik izvršne vlasti može se smijeniti samo referendumom, a odluku o pokretanju referenduma donose Skupština ili Vijeće većinom glasova. No, da bi referendum uspio na njega se mora odazvati više od polovice upisanih birača, od kojih opet više od polovice treba glasati za smjenu. S obzirom na slab odaziv građana na izbore, upitno je bi li se uopće na neki referendum odazvalo više od polovice građana. Trebali bi biti jako „nabrijani“ protiv svog gradonačelnika ili načelnika da se to dogodi. (Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa