Rizik od požara na Valentinovo i kako ga prevenirati?

0

Kako bombonijeru, tradicionalni dar za Valentinovo, ili iPad, balon s vodom ili pak £1,000 zaštititi od vatre? Rockwool, najveći svjetski proizvođač kamene vune danas je na Youtubu lansirao video kampanju „Does it Burn?“ kojom želi pokazati kako se to može postići. Četiri video uratka pokazuju kako se dragocjenosti ili osjetljivi predmeti stavljeni u mini kuću izrađenu u potpunosti od kamene vune, izlažu vatrenoj buktinji. Nakon 5 minuta kućica se vadi iz vatre, a dragocjeni predmeti u su potpunosti neoštećeni.

Klikom na link možete pogledati sva 4 video uratka: http://www.youtube.com/user/RockwoolUK 

Ispitivanje koje je proveo Rockwool, proizvođač negorive izolacije, pokazuje da bi se u Velikoj Britaniji tijekom veljače moglo dogoditi više od 26 000 požara kao posljedica romantičnih gesti povodom Valentinova*. Usmjereni na romantične aktivnosti, parovi - ostavljajući otvoreni plamen svijeće uz namještaj ili šal satima preko vruće lampe – mogu uzrokovati veliki broj požara.
Strastvene su vatre skupe – u prosjeku svaki požar uzrokovan romantičnom gestom rezultirat će štetom u vrijednosti od £739 (gotovo 7 tisuća kuna). Ukupna šteta od posljedica požara u britanskim domovima svake godine iznosi £237 milijuna (preko 2 milijarde kuna).

Kako bi podigao razinu svijesti o tome kako vatru usporiti ili zadržati koristeći negorivu izolaciju, Rockwool je izradio nekoliko edukativnih video uradaka i postavio ih na Youtube. Dragocjeni ili osjetljivi predmeti primjerice bombonijera, može 'preživjeti' ekstremno visoke temperature. Nakon 5 minuta izlaganja vatrenoj buktinji čokolada unutar kućice od kamene vune se nije niti počela topiti, a gledatelji se pozivaju da predlože sljedeće predmete koje bi htjeli vidjeti u vatrenom izazovu.
Paula Bateman, Rockwoolova direktorica korporativnih komunikacija u Velikoj Britaniji komentira: "Milijuni ljudi će, kako bi stvorili romantičnu atmosferu ovog Valentinova, koristiti svijeće i mirisne štapiće. Međutim, kada se otvoreni plamen ostavi bez nadzora, romantična gesta se vrlo brzo može pretvoriti u kućnu katastrofu. "

Kućevlasnici mogu poduzeti mjere predostrožnosti kao što je planiranje požarnog puta ili redovita provjera protupožarnog alarma kako bi ograničili širenje vatre. Također mogu postaviti negorivu izolaciju u kući kako bi zadržali ili usporili širenje požara, što zatočenima unutar prostora koji gori omogućuje važne dodatne minute za bijeg.

Serija Rockwoolovih video uradaka pokazuje kako kamena vuna igra važnu ulogu u zaštiti od požara.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa