Solidarna ekološka tržnica u srijedu u Rovinju

0
SET se u Rovinju održava svake druge srijede na prostoru ispred osnovne škole Juraj Dobrila u popodnevnim satima
SET se u Rovinju održava svake druge srijede na prostoru ispred osnovne škole Juraj Dobrila u popodnevnim satima

U Rovinju se u srijedu 3. lipnja od 18-20 sati održava Solidarna ekološka tržnica (SET), na kojoj će gostovati OPG Borojević s lješnjacima, lanom i proizvodima od konoplje. Od stalnih izlagača dolaze OPG Komparić sa proizvodima od smokava, OPG Krušvar sa brašnom i palentom te OPG Spankus sa bezglutenskom ponudom (heljda i crni proso).

Kozje mlječne proizvode nudit će OPG Martinović, kravlje OPG Pekica a s učkarskim ovčjim sirom dolazi OPG Resul Maliki. Kozmetiku od samoniklog bilja imat će OPG Komić.

Povrće će u svojoj ponudi imati OPG Siljan, OPG Kuftić te Lokvina d.o.o. OPG Siljan i OPG Kuftić u ponudi imaju i razne ekološke proljetne sadnice te sadnice začiskog bilja.

Ekološka proizvodnja obuhvaća uzgoj bilja i životinja, proizvodnju hrane i sirovina te preradu primarnih proizvoda. Osnovna je svrha zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša te zaštita potrošača.

Suradnja ekoloških proizvođača sa solidarnim ekološkim grupama (SEG) omogućuje proizvođačima da zajedno sa potrošačima planiraju proizvodnju, potrošači su upoznati sa svim fazama proizvodnje, obilaze proizvođače i znaju sa kojih njiva dolazi njihova hrana, nerijetko i kreditiraju proizvođače čime zajedno preuzimaju i rizik proizvodnje. Potrošači zauzvrat dobivaju najkvalitetniju hranu po povoljnijim cijenama, a sve se bazira na uzajamnoj solidarnosti.

Model Solidarne ekološke tržnice (SET) okuplja velik broj volontera koji sudjeluje u manifestacijama i potiče ekološke proizvođače koji besplatno izlažu svoje proizvode. Pritom se velika važnost pridaje zaštiti potrošača dodatnim kontrolama eko proizvoda koji moraju biti sukladni ekološkim potvrdnicama ili certifikatima proizvođača koji nude te proizvode.

SET se u Rovinju održava svake druge srijede na prostoru ispred osnovne škole Juraj Dobrila u popodnevnim satima. Na tržnici se svaki posjetitelj može informirati o alternativnom modelu nabavke ekoloških proizvoda na info pultu solidarne grupe.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa