Janko Crljenica: U Općini Marčana sve je moguće

0

Našem se uredništvu obratio Janko Crljenica, u dva mandata općinski vijećnik, s pismima u kojima iznosi svoje primjedbe na način na koji se dodjeljuju općinska priznanja i financiranje folklornih društva, koje u cijelosti iznosimo.  

Članak 8. Statut Općine Marčana samo za poslušne i podobne

Odgovorna osoba za izradu normativnih akata Općine Marčana zaslužuje svaku pohvalu. Izrađuje sve normativne akte i odgovarajuće odluke sukladno zakonima Republike Hrvatske i na vrijeme. Tako je i Statut općine Marčana usklađen zakonskim odredbama i na vrijeme.
U članku 8. definirana su javna priznanja, citiram:
1. (1) javna priznanja općine Marčana su:

1.Nagrada Općine Marčana,
2.Povelja "Počasni građanin Općine Marčana"
3.Svečana povelja općine Marčana.

(2) Nagrada općine Marčana dodjeljuje se zaslužnim pojedincima, trgovačkim društvima, ustanovama i drugim pravnim osobama, kao javno priznanje za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Općine Marčana.
(3) Povelja ,,Počasni građanin Marčane", kao posebna počast, dodjeljuje se pojedincima koji su svojim osobnim doprinosom zadužili Općinu Marčana i njezine građane, kojima je osobita čast da takvi pojedinci budu počasni građani Općine Marčana.
(4) Svečana povelja Općine Marčana dodjeljuje sa za naročite uspjehe u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti, za poticanje aktivnosti koje su u tome usmjerene.
(5) Uvjeti za dodjelu javnih priznanja, njihov izgled i oblik, kriterij za dodjelu, tijela koja provode postupak i dodjeljuju priznanja, uređuje se odlukom Općinskog vijeća.

(6)Odlukom iz stavka 5.ovog članka mogu se utvrditi i druga javna priznanja.
Kao vijećnik Općine u dva mandata moram reći da je formiran Odbor koji bi trebao odlučivati o dodjeli istih priznanja. Kada se na Odboru za dodjelu općinskih priznanja raspravlja o potencijalnim pojedincima za određena priznanja, na sjednicama tog Odbora glavnu riječ preuzimaju načelnik Općine i predsjednik Općinskog vijeća. Na sjednicama Općinskog vijeća ističu se kandidati za dodjelu pojedinih općinskih priznanja za koje mi vijećnici nismo nikad čuli ni vidjeli. Općina im je dodjeljivala priznanja za postignute rezultate, a mi vijećnici nismo znali ni za što. To se nastavlja i danas. Općinska priznanja uglavnom dobivaju poslušni i podobni njihovi prijatelji i svi prijedlozi uredno prolaze jer imaju većinu, bez obveze poštivanja odredbi čl. 8. koje ti kandidati moraju ispunjavati.
U Općini Marčana sve je moguće, bez obzira na sve. (Janko Crljenica)

U općini Marčana plesači, svirači i pjevači, kuda koji mili moji

Zakon o lokalnoj i područnoj (reginalnoj) samoupravi, član l9. stavak 8. i Statut Općine Marčana, članak l3.stavak 8. obvezuju općinu Marčana da regulira kulturu na svom području. Za svaku je pohvalu da su mještani Raklja 1996. godine osnovali Folklorno društvo „Mate Balota", koje je okupljalo pedesetak plesača, svirača i pjevača, i to u dobi od vrtićke djece, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata do odraslih članova. Entuzijazam mještana, kako starih, tako i mladih, pokazao je da se sa malo dobre volje i međusobnim razumijevanjem u mjestu može puno toga napraviti.

Kulturno umjetničko društvo „Mate Balota“ od samog osnutka njeguje tradiciju i tradicijske vrijednosti ovoga kraja narodnim plesovima, svirkom na izvornim istarskim instrumentima i pjevanjem na tanko i debelo, a svojim nastupima to prenose po Republici Hrvatskoj i Europi.

Prošle godine su članovi Folklornog društva „Mate Balota“ doslovce prešli u novo Folklorno društvo „Rakalj“. Na vašem cijenjenom portalu kao predsjednik KUD-a „Mate Balota“ predstavlja se gospodin Josip Percan, dok na stranicama Interneta u Registru udruga Republike Hrvatske stoji da funkciju predsjednika tog društva obnašana Marija Brgić, a predsjednica novog Folklornog društva „Rakalj“ Jelena Percan.

Danas u Raklju imamo dva KUD-a i tri predsjednika. Očito gospodin načelnik sve ovo odobrava jer je on jedini kulturni radnik u Općini Marčana, a gospodin Josip Percan obnaša funkciju predsjednika Općinskog vijeća. U našoj općini sve je moguće. (Janko Crljenica)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa