HDZ za otvaranje socijalnih samoposluga u Puli: Članovi stranke spremni volontirati

0

„Pulska gradska vlast nije dovoljno osjetljiva na probleme socijalno ugroženih građana“, smatra Lovorka Tomičić, predsjednica HDZ-a Grada Pule. Kako je napomenula na tiskovnoj konferenciji održanoj 9. veljače, socijalno ugroženim građanima treba pomoć uvijek. Ne samo za ovih velikih hladnoća ili uoči blagdana, kako se to čini. Uz to, istaknula je, cijena vode protuzakonito se naplaćuje socijalno ugroženim građanima koji plaćaju punu cijenu vode, a po zakonu o vodama trebali bi plaćati 60 posto od pune cijene.

„HDZ će pokrenuti inicijativu otvaranja socijalnih samoposluga u Puli u kojima bi oni kojima je to potrebno mogli dobiti pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama, odjeći i obući. To bi im se osiguralo putem donacija građana, poduzeća i slično, a takvo što već postoji u Sinju, Splitu i Rijeci“, rekla je Tomičić.

Na taj bi se način oni koju su evidentirani da primaju neku vrstu socijalne pomoći, umirovljenici ili pak, nezaposleni, mogli najosnovnijim potrepštinama opskrbiti u samoposluzi, ovisno o tome kako će ona funkcionirati, smatra Tomičić.

Kako kaže, Grad Pula ima dosta praznih, neiskorištenih prostora, koji bi se za to mogli koristiti, a prema njenom mišljenju, treba samo malo dobre volje da se to ostvari i na taj način pomogne potrebitim građanima.

Naglasila je da je HDZ voljan pomoći te će se aktivno, na volonterskoj bazi uključiti u realizaciju i rad socijalne samoposluge. Izrazila je nezadovoljstvo time što Grad, ukoliko zakonski nije primoran, ne radi ništo za socijalno osjetljive. U tom je kontekstu spomenula i otvaranje pučke kuhinje koja se uskoro planira, a o čijoj je potrebi, ističe, ona bezuspješno govorila protekle četiri godine.

 „Tek sada, kada po zakonu svaki veći grad treba imati pučku kuhinju, Grad planira njeno otvaranje u sklopu prihvatilišta koje isto tako treba imati svaki veći grad, a Pula ga još nema“, dodala je i istaknula da je baš u to doba dok je ona isticala potrebu za pučkom kuhinjom, Grad izdvojio čak 700.000 kuna za, kako je rekla, „promašen“ projekt Pula Non Stop.

Drugi problem, na koji je Tomičić ukazala, odnosi se na pitanje koje uporno bezuspješno postavlja na gradskom Vijeću Grada Pule vezano za plaćanje vode socijalno ugroženih obitelji. Naime, prema odluci donesenoj u travnju prošle godine, oni ne bi trebali plaćati punu cijenu vode, no to i dalje čine.

„Ni Vodovod ni Herculanea koja odvodnju naplaćuje preko računa za vodu to do danas nisu obračunali, uz obrazloženje da se ne zna koji su socijalno ugroženi građani“, naglasila je Tomičić i dodala da je takvo što za gradska poduzeća nedopustivo. „Što je još gore, ni u Gradu se nitko oko toga ne brine što dokazuje da su socijalno neosjetljivi“, zaključila je Tomičić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa