Opća bolnica Pula pri vrhu po tužbama pacijenata: Najveća odšteta 423 tisuće kuna

0

Jutarnji list je pokrenuo serijal „Liječnička pogreška“ s ciljem povećanja sigurnosti pacijenata. Nakon ispovijesti osmorice uglednih hrvatskih liječnika, koji su otvoreno priznali svoje liječničke pogreške, u nastavku serijala objavljen je broj sudskih tužbi zbog nesavjesnog liječenja po svim hrvatskim bolnicama.

U Hrvatskoj se trenutno vodi 632 spora protiv 51 bolnice. Najviše tužbi, razumljivo, imaju bolnice iz četiri najveća grada: KB Sestre milosrdnice (107 tužbi),  KBC Zagreb (94), KB Dubrava (46) i KB Sveti duh (31) sve iz Zagreba, zatim KBC Split (71),  KBC Rijeka (53) i KBC Osijek (37 tužbi).

Odmah za najvećim bolnicama po broju tužbi pacijenata je Opća bolnica Pula sa 23 tužbe. U usporedbi s gradovima slične veličine poput Zadra (15 sporova u tijeku), Bjelovara (11), Karlovca (7) i Dubrovnika (5), pulska bolnica ima puno tužbi. Inače, bolnicu u Puli godišnje u prosjeku tuži pet pacijenata.

Najveća odšteta koju je OB Pula do sada morala isplatiti je 423.000 kune, a hrvatski rekorder je KBC Rijeka, koji je jednom pacijentu morao isplatiti 1,780.757,11 kuna, u što su uključene i kamate.

Među 18 bolnica koje se ne spore s niti jednim pacijentom i nikada nisu morale isplatiti odštetu su i Bolnica za ortopedsku kirurgiju i rehabilitaciju Dr. Martin Horvat Rovinj i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapija Opatija. (N.Č.)        

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa