Od svih prometnih nesreća u Istri, samo 2,2 % na Ipsilonu: Lani četiri smrtno stradala

0

Nakon završetka punog profila autoceste na najvećem dijelu Istarskog ispilona, sigurnost ove prometnice višestruko je povećana. No, razlog za to nije samo pretvaranje poluautoceste u autocestu, već i niz drugih aktivnosti, koje je koncesionar Bina-Istra zadnjih godina pokrenuo u cilju povećanja sigurnosti prometa na Ipsilonu. 

Tijekom 2011. godini u Istri je evidentirana je 2891 prometna nesreća, od toga na Istarskom ipsilonu samo 65, što čini 2,2 % od ukupnog broja prometnih nesreća na području PU istarske. Od tih 65 nesreća dvije su bile s poginulim osobama, što čini udio od 12 % u ukupnom broju prometnih nesreća s poginulim osobama u Istarskoj županiji. Zabilježeno je 14 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, odnosno 1,6 % od svih nesreća s ozlijeđenim osobama u Istri, te 48 prometnih nesreća s materijalnom štetom, što čini udio od 2,4 % u ukupnom broju prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U prometnoj nesreći u listopadu 2011. godine poginuo je muškarac iz Rovinja (Foto: 24sata)
U prometnoj nesreći u listopadu 2011. godine poginuo je muškarac iz Rovinja (Foto: 24sata)

U tim prometnim nesrećama stradala je 31 osoba, što čini 2,8 % stradalih osoba u ukupnom broju stradalih na području Istarske županije. Od toga su četiri osobe smrtno stradale, što čini udio od 11 % u ukupnom broju smrtno stradalih, 7 osoba je zadobilo teške (3,8 %), a 22 osobe lakše ozlijede (2,2 %).

Vožnja u suprotnom smjeru jedan je od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti. Tijekom 2011. godine policija je na Ipsilonu imala 20 dojava o vožnji u pogrešnom smjeru, a 12 vozača je ulovljeno i prekršajno kažnjeno.

Inače, o stanju sigurnosti na Istarskom ipsilonu i ukupnom doprinosu podizanja razine sigurnosti u prometu raspravljalo se 3. veljače u sjedištu Bina-Istre na petlji Kanfanar, gdje je održan sastanak predstavnika PU istarske, PU primorsko-goranske i Bina-Istre. Sastanku su prisustvovali načelnik PU istarske Mladen Blašković i njegov riječki kolega Tomislav Dizdar sa svojim suradnicima, te predstavnici Bina-Istre, na čelu s Christianom Santalezom. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa