Radnička fronta Pule solidarno s Grčkom: Protiv Europe kapitala i mjera štednje!

0
Akcija Radničke fronte - lokalne organizacije Pula
Akcija Radničke fronte - lokalne organizacije Pula

Radnička fronta – loklana organizacija Pula održala je 12. veljače ispred Arene simboličnu akciju kojom se, kako su navode njeni članovi, solidarizirala s narodom Grčke „u borbi s brutalnim mjerama štednje koje su u posljednjih  pet godina zemlju dovele do ruba humanitarne katastrofe“.

„Pula se pridružuje zajedničkoj europskoj inicijativi javnog izražavanja podrške narodu Grčke koji želi stati na kraj neodrživoj politici mjera štednje, zbog čega se nova grčka vlada suočava s neviđenim pritiscima i ultimatumima svojih europskih takozvanih “partnera”, odnosno nedemokratskih institucija tzv. Trojke (Europske centralne banke, Europske komisije i MMF-a), u potpunosti posvećenih uspostavi i obrani nepravednog i neodrživog neoliberalnog ustroja Europske unije. Inzistiraju na nastavaku ekstremnih mjera štednje, koje su grčke građane u pet godina dovele na sam rub egzistencije, dramatično povećavši nezaposlenost, broj gladnih, broj beskućnika, broj osoba bez ikakve zdravstvene pomoći te u konačnici i stopu samoubojstava“, stoji u priopćenju pulske Radničke fronte.

I u Hrvatskoj posljedice iste politike

U Fronti smatraju da istim posljedicama iste liberalne politike svjedočimo i u Hrvatskoj gdje nezaposlenost također raste, a vlast proračunsku štednju prakticira na stvarima od vitalnog značaja za naše društvo, poput rezanja izdavanja za zdravstvo u visini od milijardu kuna u 2015. godini ili smanjenjem ulaganja u školstvo na manje od 0,7 posto BDP-a, što je daleko ispod europskog prosjeka.

„Istovremeno, neprekinuti val rasprodaje javnih dobara stigao je i do strateških elemenata poput Imunološkog zavoda i autocesta. Posljedice takve liberalne politike, koja je do same krize i dovela, osjećamo i u našem gradu, gdje je lokalna vlast odlučila štedjeti povećavanjem roditeljskih udjela u cijeni vrtića, drastičnim smanjenjem subvencija na javni prijevoz osnovnoškolcima te poskupljenjem prijevoza osobama s invaliditetom. Valja napomenuti da ta štednja, koja pogađa najšire i najugroženije slojeve društva, služi pokrivanju proračunskih rupa nastalih, između ostalog, i oprostom dugova pripadnicima ekonomskih elita, to jest vlasnicima velikih firmi kroz sporne predstečajne nagodbe“, napominju oni.

Drugačija Europa je moguća

Ističu da to nisu ni Pula, ni Hrvatska, ni Europa kakvu želimo, pa su se  zato odazvali pozivu na europske akcije solidarnosti s narodom Grčke ta da kao i građani Grčke vjeruju da je drugačija Europa moguća.

„No, istovremeno moramo biti svjesni da promjena neće doći sama od sebe, za pravedniji svijet morat ćemo se izboriti kroz odlučni zajednički otpor svih obespravljenih i eksploatiranih građana svih naroda, nacija i regija. Jedino tako možemo obraniti humanistička i civilizacijska dostignuća demokracije od očajničkih nasrtaja posrnulog kapitalizma te njegovih pobješnjelih i nezasitnih tržišta, koji ozbiljno prijete opstanku, ne samo čovječanstva, već i same planete“, puručju iz Fronte.

Pozvali su sve građanke i građane „u kojima je ostalo još energije, dostojanstva i hrabrosti“ da se organiziraju i pridruže im se u nastojanjima za nadilaženje kapitalizma, odnosno, u stvaranju novog, naprednijeg i pravednijeg svijeta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa