Subotina po starinski u znaku stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata

0
K.u K. vojska – leva, regrutacija i mobilizacija
K.u K. vojska – leva, regrutacija i mobilizacija

Prošlog vikenda u Buzetu se, već tradicionalno povodom blagdana Sv. Marije, obilježavao Dan grada. Program je započeo već u petak, 12. rujna svečanom sjednicom Gradskog vijeća i 19. koncertom alternativne glazbe, Petkotinom. Brojni fanovi, unatoč kiši, imali su priliku čuti Hladno Pivo, Justin's Johnson, Radio aktiv, Š.T.B.K., Tito's bojs, The Gonas, Punčke i Anger.

Već sljedeći dan tijekom Subotine bogat sportski program započeo je u jutarnjim satima paraglidingom, pljočkanjem, biciklizmom, nogometom, potezanjem konopa i rukometom. Buzetski mališani uživali su u cirkuskoj predstavi Iglica te znanstvenoj radionici.

Priprema fritode od 2014 jaja i 10 kg tartufa
Priprema fritode od 2014 jaja i 10 kg tartufa

Središnji događaj večeri započeo je u kasnim poslijepodnevnim satima pripremom fritode od 2014 jaja i 10 kg tartufa. I ove godine u pripremi divovske fritode sudjelovali su buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, istarski župan Valter Flego te poznata estradna imena, Nikola Peršić i Claudija Beni iz Koktelsa, Andreja Šušnjara iz grupe Magazin, članice grupe Meritas i Giancarlo Zigante,Guinnessov rekorder u pronalažanju najvećeg tartufa.

Zabava se nastavila uz koncert Magazina, Koktelsa i laser showa na velikoj pozornici na Trgu Fontana, te Meritasa i buzetskog Error banda na maloj pozornici u Ulici II. istarske brigade.

U nedjelju, jušto u pudun, konšiljo od Grada Buzeta i Subotine otvorio je Samanj, a cijeli buzetski Stari grad ponovno je odjenuo svoje staro ruho. Subotina po starinski započela je kampelanjem s buzetskog zvonika i svečanim mimohodom uz limenu glazbu kroz ulice Starog grada. Tijekom cijelog dana izmjenjivali su se različiti kostimirani likovi, njih 400-tinjak, dame i gospoda, načelnici i gradonačelnici, župani, školarci, mlinari, kovači, vojnici, doktori i medicinske sestre, klesari, pekari, lončari i drugi. Proradili su razni stari obrti poput pekare, češljare i kovačnice, a starogradskom jezgrom vozila je karoca, kočija s pravom konjskom zapregom. Posjetitelje su zabavljali pantomimičari, žongleri, mađioničari i klaunovi, kantaduri, tradicijski svirači i plesači. Na tržnicama su se mogli kupiti ručno izrađeni proizvodi te kušati različite domaće delicije. Oni malo zaljubljeniji imali su priliku vjenčati se pred pravim notaiom i ovjekovječiti svoju ljubav pečatom prošlog stoljeća.

Koktelsi
Koktelsi

Središnje teme ovogodišnje Subotine po starinski bile su radionica kruha „Kruh naš svagdašnji“, u kojoj su se posjetitelji mogli upoznati s izradom kruha i drugih sadržaja od brašna, i "K.u K. vojska – leva, regrutacija i mobilizacija", s vlastitom kasarnom, u povodu 100. obljetnice početka 1. svjetskog rata.Buzetski samanj je, kako to već uvijek biva, završio uz ples i zvukove valcera i polke.

Subotina po starinski okupila je deset tisuća posjetitelja, 400 kostimiranih likova, 16 orkeštrina s 50-ak tradicijskih svirača, 2 grupe kantadura, 2 grupe s oko 50 plesača tradicijskih plesova, 10 uličnih zabavljača, 4 grupe s oko 70 kostimiranih šetača, 12-ak obrtnika s predstavljanjem starih zanata, 50-ak trgovaca domaćih i autohtonih proizvoda te 14 oštarija s domaćom ponudom hrane i pića.

Radionica kruha „Kruh naš svagdašnji“
Radionica kruha „Kruh naš svagdašnji“
Magazin
Magazin

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa