Radojčić: Javna rasprava o izmjenama GUP-a ne organizira se usred ljeta u 16 sati

0
Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre
Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre

„Grad Pula uspio u naumu – na izlaganja o izmjenama GUP-a 16. srpnja nije se pojavio nitko“, komentirala je Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre.  

Nitko osim predstavnice Zelene Istre, koja je prisutne predstavnike Grada upozorila da je sasvim jasno da organizirati javnu raspravu o ciljanim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana i Urbanističkog plana uređenja Max Stoja usred ljeta u 16:00 sati, kada su ljudi na godišnjem, na poslu ili su tek svršili s poslom pa žure kućama na ručak i odmor, zapravo znači učiniti sve da se ispoštuje zakon, ali oteža i onemogući građanima da čuju i pitaju. 

Izlaganje su izvršile dvije predstavnice izrađivača plana, tvrtke Urbanistica i Zagreb, a u vijećnici su bila prisutna i dva predstavnika tvrtke Istra cement nekretnine, koja je platila izmjene UPU-a Max Stoja  prema vlastitim potrebama.

S javne rasprave o ciljanim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana i Urbanističkog plana uređenja Max Stoja
S javne rasprave o ciljanim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana i Urbanističkog plana uređenja Max Stoja

„Duboko smo korumpirana zemlja, a pogodovanje odabranima prilikom izrade prostornih planova samo jedna od manifestacija.  Reflektor javnosti na procese koji se rade u sjeni ili mraku pri tome nije nikako poželjan. Podsjetimo se, devastirano područje zatvorenog kamenoloma Max na Stoji bilo je idealno za smještaj novog gradskog pročistača otpadnih voda, no IDS-ova je gradska vlast odlučila to postrojenje smjestiti na najmanje prikladnu lokaciju u gradu – u najljepšoj rekreacijskoj zoni i omiljenoj gradskoj šetnici i plaži Lungomare. Tako su se na području iscrpljenog kamenoloma, dijelom u vlasništvu tvrtke Istra cement nekretnine mogli smjestiti i sadržaji koje je ta tvrtka zatražila (investitor je objasnio da će trgovački centar u kamenolomu biti izgrađen do 15. listopada 2016.)“, rekla je predsjednica Zelene Istre te nastavila:

„Predstavnici Grada, izrađivača plana i investitora nisu predstavnici Zelene Istre željeli odgovoriti na pitanje o postotku zemljišta u vlasništvu Istra cement nekretnina u odnosu na obuhvat plana, obrazlažući da je taj podatak javan i dostupan na intenetu. Nisu joj suvislo odgovorili ni na pitanje o kriterijima za izmjenu plana u dijelu koji se odnosi na povećanje maksimalne visine trgovačkog centra na 37 metara odnosno na 9 etaža i izgradnju rotora prema trgovačkom centru (odgovor je glasio da se prema analizama to ispostavilo kao optimalno rješenje), kao ni na pitanje o tome na čiji će se račun urediti okoliš trgovačkog centra koji će se graditi unutar devastiranog kamenoloma. Investitor je objasnio da će on sam platiti uređenje unutar vlastite čestice, a odgovor o uređenju preostalog dijela kamenoloma je izostalo.

Na Trgu kralja Tomislava će se prema rješenju koje odabrano na natječaju 2013. godine u prvoj fazi graditi garaža, a zatim tržnica i društveni dom. Pitanje o tome zbog čega je garaža u prvoj fazi, a ostali sadržaji u drugoj fazi, također nije dobilo smisleni odgovor“, kazala je Radojčić.

Novinar Glasa Istre prenio vijest o javnom izlaganju na kojem nije bio prisutan

Kako dodatnu zanimljivost Radojčić je navela da je novinar Goran Rojnić u Glasu Istre od 18. srpnja prenio vijest o javnom izlaganju – na kojem nije uopće bio prisutan. „Diktiranje Grada Pule novinarima Glasa Istre opće je poznata činjenica, a ova apsurdna vijest još jedan od dokaza“, zaključila je Radojčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa