Strani novinari ronili do potonulog parobroda Baron Gautsch: U kolovozu milenijski uron

0
Baron Gautsch je potonuo 6 nautičkih milja od Rovinja
Baron Gautsch je potonuo 6 nautičkih milja od Rovinja

U organizaciji udruga ronilačkih centara Istre Altum Mare, u rovinjskom hotelu Lone 5. travnja održana je konferencija za tisak povodom predstavljanja projekta 100 godina potonuća parobroda "Baron Gautsch". Konferenciji su prisustvovali predstavnici Istarske županije, TZ Istarske županije te ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, koji je predstavio predavačicu, kustosicu Katarinu Pocedić.

Najveći dio konferencije bilo je stručno predavanje kustosice Pocedić. Ona je u dvadesetak minuta uspjela približiti novinarima iz sedam država cijelu povijest najvećeg potonulog parobroda u hrvatskim vodama. Cijela konferencija trajala je točno sat vremena i bila je protkana multimedijalnim segmentima, video, foto i tekstovi. Oduševljeni gosti i novinari posebno su pohvalili stručnost predavanja i to što je predavanje spontano bilo na čak četiri jezika.

Torbica predstavio projekt Puna je Pula

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, prvotno je zadobio simpatije talijanskog djela novinara, jer je uvodnu riječ započeo na talijanskom jeziku.

Torbica je napomenuo da upravo ovakva događanja pomažu Istarskoj županiji, ne samo kao nova turistička ponuda, nego i kao dobri bilateralni odnosi sa susjednim državama.

Torbica je predstavio i opće istarski projekt "Puna je Pula", koji obilježava početak prvog svjetskog rata. Iznesen je vrlo jasan stav Istarske županije protiv svih oblika nasilja i ratova, te je upravo navedena manifestacija napravljena za mlađe generacije kako bi se prenijela poruka mira, tolerancije, razgovora i suživota među nacijama. Županija je posebno zadovoljna jer se sve više povezuje javni, gospodarski i civilni sektor, što je i cilj europskih strategija do 2020. (EUROPA 2020).

Konferencija za tisak
Konferencija za tisak

Kako zaljubljenik u more, a iz Zagreba je, gleda u plavo, najbolje nam je demonstrirao Rene Cipovec, voditelj logističkog tima Gorana Čolka. Cipovec je odličan i iskusan ronioc, te je upoznao prisutne na konferenciji s aktivnostima ronilaca kako bi se cijela Hrvatska pozicionirala kao TOP ronilačka destinacija u Europi. Cipovec je napomenuo da je njihov projekt "Pogled u plavo" prepoznat od strane HTZ-a, te da su ronjenje u Hrvatskoj predstavili i diljem Europe na različitim tematskim sajmovima.

Najnagrađivaniji hrvatski ronioc na dah, Goran Čolak, također će odati počast poginulima na "Baronu Gautschu", uronom na dah na dubinu od 40 metara kako bi postavio vijenac na sam parobrod i to na stotu godinu potonuća, 13. kolovoza 2014 u 14.45.

Milenijski uron do Barona Gautscha

Filip Višić je voditelj projekta „100 godina potonuća parobroda Baron Gautsch" i dopredsjednik udruge Altum Mare. Višić je zahvalio svim predavačima te iskoristio priliku da još jednom pozove sve zainteresirane 13. kolovoza na milenijski uron do "Barona Gautscha". Kao idejni začetnik projekta obilježavanja 100 godina potonuća "Barona Gautscha", Višić je zahvalio cijelom timu koji je involviran u realizaciju projekta. Rekao je da bez tih zaljubljenika u podmorje ne bi ovaj projekt imao toliko uspjeha.

TZ Istarske županije zajedno s TZ Rovinja, Labina i Pule financiraju dolazak 11 novinara iz 7 država, i omogućavaju im trodnevni boravak u Istri. Udruga Altum Mare već je prvoga dana nakon konferencije osigurala novinarima odlazak i ronjenje na poziciju potonuća "Barona Gautscha", 6 nautičkim milja od Rovinja.

Važno je napomenuti da je udruga Altum Mare organizirala i izradu vizualnog identiteta cijeloga projekta. Goste je posebno iznenadilo brendirano vino vinarije Trapan pod nazivom "Baron Gautsch". Novinari nastavljaju posjet Istri do ponedjeljka.

Goste je posebno iznenadilo brendirano vino vinarije Trapan pod nazivom
Goste je posebno iznenadilo brendirano vino vinarije Trapan pod nazivom "Baron Gautsch"

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa