Ambiciozan plan novog ministra zdravstva: Liste čekanja smanjiti za 180 dana

0

„Plan za smanjivanje lista čekanja sastoji se od tri koraka. Prvi korak su ekstra limiti zato što bolnice, nažalost, ne rade jer su financirane budžetima s limitima. S obzirom na to da se ne mogu podići plaće kirurzima, liječnicima i sestrama, može im se barem omogućiti zadovoljstvo da rade“, rekao je novi ministar zdravstva Rajko Ostojić.

Naglasio je kako će se bolnice i dalje financirati limitima, ali da će se pored limita nabaviti dodatni ugradbeni materijali, stentovi, pacemakeri i umjetni kukovi. „To je aproksimativno 50 milijuna kuna na godišnjoj razini, koje ćemo podijeliti ravnopravno svim hrvatskim bolnicama s obvezom smanjenja lista čekanja. Time ćemo napokon našim liječnicima dati zadovoljstvo da rade, a s druge strane ćemo smanjiti liste čekanja“, izjavio je Ostojić.

Novi ministar je obećao da će liste čekanja, kao jedan od najvećih problema u zdravstvu, uspjeti smanjiti za 180 dana. Ostojić smatra kako je za smanjivanje lista čekanja u bolnicama potrebno nabaviti dodatnu opremu i materijale te uvesti dnevne bolnice.

Dnevne bolnice bile bi drugi korak za smanjenje lista čekanja, a Ostojić je naveo primjere operacija mandula, mrena, koljena i žuči, koje se rade u dnevnim bolnicama, dok u prilagođavanju radnog vremena pacijentima vidi treći korak u smanjenju lista čekanja. „Ako to mogu raditi privatne klinike, ako SMS-ovima plaćamo parking i sve druge stvari, onda možemo napokon i pacijente naručivati u točan sat i u točnu minutu“, rekao je Ostojić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa