Tanja Vrbat ukrala Jakovčićev san: Postat će prvi europarlamentarac iz Istre

0
Tanja Vrbat i Zlatko Komadina
Tanja Vrbat i Zlatko Komadina

Ivan Jakovčić je još na početku svoje političke karijere, u jednom od prvih intervjua, rekao kako bi karijeru volio okončati kao predstavnik Euroregije Istre u Europskom parlamentu. Pod Euroregijom Istrom tada se podrazumijevalo „veliku Istru“ u koju spadaju Istarska županija, dijelovi Primorsko-goranske županije (Liburnija i otoci Cres i Lošinj), slovenska Istra (Primorska) i talijanski dio Istre (općina Muggia).

S vremenom je IDS odustao od termina „Euroregija Istra“, ali Jakovčićev san ostao je isti – postati član Europskog parlamenta, doduše ne striktno kao predstavnik Istre, već kao jedan od 12 zastupnika iz Hrvatske, kada naša zemlja i službeno postane članicom EU.

Svoj politički san Jakovčić je potvrdio i u prošlotjednom razgovoru za Jutarnji list, ali i jasno naglasio da je u sadašnjem odnosu političkih snaga u Hrvatskoj, gdje je IDS ipak mala stranka, to nerealno očekivati.

No, zato bi član euro parlamenta mogla postati jedna druga osoba iz Istre – SDP-ova saborska zastupnica, Tanja Vrbat iz Umaga. Doduše, iduće godine samo kao promatračica (jer Hrvatska još nije službeno članica EU), ali nakon toga i kao europarlamentarka s pravom glasa.

Naime, nakon referenduma o pristupanju Hrvatske EU (naravno, ako većina Hrvata bude glasala za EU), Hrvatski sabor će izabrati 12 hrvatskih predstavnika, koji će imati ulogu promatrača u Europskom parlamentu. Prema omjeru snaga u novom sazivu Sabora, šest će ih biti iz redova SDP-a, jedan iz HNS-a (već se zna da će to biti Jozo Radoš) i pet HDZ-ovih saborskih zastupnika.

Iako u SDP-u još nisu odredili kojih će šest njihovih zastupnika otići u Bruxelles, Jutarnji list je iz svojih izvora doznao da će među njima sigurno biti oni koji su se i do sada bavili eurointegracijama ili bili članovi saborskog odbora za europske integracije.

To znači da će Tanja Vrbat sigurno biti među šest SDP-ovih europarlamentaraca, s obzirom da je u prošlom sazivu Sabora bila članica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za europske integracije te zamjenica člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije.

A kako je Tanja Vrbat rođena u Kopru (18. lipnja 1979.), a Fakultet političkih znanosti završila u Trstu, ova mlada SDP-ovka, doista je oličenje Jakovčićevog sna s početka njegove karijere – bit će prava predstavnica svih Istrana – onih koji žive u hrvatskom, slovenskom i talijanskom dijelu Istre. Inače, osim ogromnog političkog ugleda, mlada Umažanka sa svojom će funkcijom promatrača u EU parlamentu dobiti i mjesečnu plaću od čak 7.000 eura. (Tekst i foto: Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa