Bulić: Miletić je možda mlad i lijep, ali je nesposoban

0
Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera
Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera

Tema posljednje tiskovne konferencije čelnog čovjeka Sindikata Istre i Kvarnera, Bruna Bulića, koja je 19.prosinca održana u Puli, bila je ocjena 2011. i očekivanja u 2012. godini. Prema njegovim riječima, godina je bila sve, samo ne dobra.

„Uz pojedinačne izuzetke u kojima se uspjelo minimalno povećati plaće od 1 do 2 posto, za SIK 2011. godinu obilježava uspješna borba za zadržavanje članstva, mukotrpan rad za zadržavanje postojećih prava u kolektivnim ugovorima u većini podružnica, neuspješne inicijative da Gospodarsko – socijalno vijeće Istarske županije ne bude privjesak vlasti, već mjesto oživotvorene ideje socijalnog partnerstva, a karakterizira ju i nastavak loših odnosa s pulskom i županijskoOm lokalnom samoupravom“, rekao je Bulić.

Bulić smatra kako županijsku sliku o „najrazvijenijoj“ hrvatskoj županiji kakvu su, po njegovu mišljenju, stvorili istarski političari, najbolje ilustriraju podaci da je prosječna plaća u Istri na razini ili ispod republičkog prosjeka. „U Istarskoj županiji život je najskuplji, temelji njenog gospodarstva su nekvalitetna radna mjesta s ugovorima na određeno vrijeme odnosno poslovi sezonskog karaktera“, istaknuo je Bulić. Dodao je da je Istra imala dobru podlogu za razvoj, ali su je „oni koji su Istru vodili u proteklih dvadeset godina 'uspješno' uništili“.

Govoreći o Puli, naglasio je kako je život u tom gradu već godinama najskuplji u Hrvatskoj, a ima još niz nedopustivih propusta, od nemogućnosti pronalaska parkirnog mjesta, loše kanalizacije, bolnice koja je u katastrofalnom stanju, a ono što ga posebno ljuti jest „arogantan i problematičan gradonačelnik“.

„Pula nikada od rata naovamo nije imala takvog gradonačelnika kojeg će SIK pamtiti kao osobu pod čijom su palicom prvi put nakon razdoblja vladavine fašističke Italije, sindikati tuženi za štrajk i za čije je uprave, uz pomoć PR agencija, pokrenuta lavina diskreditacijskih napada na SIK. Gradonačelnik je možda mlad i lijep, ali je nesposoban“, dodao je Bulić.

Kao izrazito loše u godini na izmaku istaknuo je i sindikalnu nesolidarnost s kojom se SIK suočavao. „To je bilo najizraženije u slučaju otkaza sindikalnom povjereniku u pulskom Vodovodu, u kojem je poslodavac za svoje antisindikalne i nezakonite radnje imao prešutnu podršku drugog sindikata – Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima“, kazao je Bulić uz napomenu da je taj slučaj potvrdio nastavak „višegodišnjeg djelovanja pulske vlasti na čelu s gradonačelnikom protiv SIK-a, a koji je započeo u studenom 2009. štrajkom u Herculanei, Pulaprometu i Javnoj vatrogasnoj postrojbi, odnosno tužbom protiv sindikata za štrajk“.

Ono što Bulić posebno ističe kao nedopustivo jest, prema njegovu mišljenju, neodgovorno trošenje novaca poreznih obveznika. „Nadam se da će i birači jednom progledati i da takvima više neće dati glas za vođenje grada“, izjavio je.

Istaknuo je da je godina koja odlazi još jedna u nizu koja radnicima nije donijela ništa dobroga. „S brojkom od oko 300.000 nezaposlenih nastavljeni su procesi uništavanja ono malo gospodarstva što je još ostalo.“

Dosjetljiv kao i uvijek, Bulić je na kraju novinarima podijelio tekst Augusta Šenoe iz 1880. godine u kojem između ostalog piše: „Mi stojimo moralno i materijalno u blatu. Hoće li Bog tome bijednome narodu ikada pomoći?“ „Eto, nekad nam je bilo i gore nego danas. Ako smo preživjeli ta, još teža vremena od današnjih, onda mi to ulijeva optimizam za dalje“, kazao je na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa