Jakovčić: Kritike istarskih arhitekata projektu Brijuni Rivijera politički su motivirane

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Brijuni Rivijera je najveći hrvatski investicijski projekt u ovom trenutku, rekao je Ivan Jakovčić u razgovoru za Jutarnji list. „Međutim, sada kada je napokon tu i politička volja, uletjeli smo direktno u svjetsku ekonomsku krizu“, nastavio je Jakovčić te izrazio bojazan da se mnoge od 28 tvrtki, koje su podigle natječajnu dokumentaciju, neće ni javiti na natječaj. „Postoje tvrtke koje su do jučer bile giganti, a danas su na labavim nogama“, rekao je. Novinari su ga potom pitali zašto nije proveo kvalitetnu javnu raspravu o svim aspektima ovog projekta o kojima građani imaju sumnji.

-To je jedna od najvećih gluposti koju čujem od kritičara jer projekt postoji već deset godina i jednako dugo traje javna rasprava o njemu. Raspravljalo se na svim mogućim vijećima, na kojima sam čuo nevjerovatnu količinu gluposti i, što je još gore, i nevjerovatne optužbe na moj račun.Da sam osjetljiviji, vjerojatno bih za te optužbe već utužio i hrpu novca.

No, ne zanimaju me osobe koje su irelevantne u političkom životu Istre jer su najokorjeliji protivnici tog projekta iz istarske politike nestali.

* Civilne udruge te Hrvatsko društvo arhitekata i Društvo arhitekata Istre, koji su uputili ozbiljne primjedbe i prigovore na projekt, nisu vaši politički rivali. Zar njihove argumente ipak ne biste trebali saslušati s uvažavanjem?
- To su strukovne i civilne udruge koje su povezane s politikom, potpuno je jasno.

* S kojom je politikom povezano Hrvatsko društvo arhitekata?
- Zahtjevi Hrvatskog društva arhitekata su takvi da bi oni, primjerice, odlučivali o tome što će se raditi s prihodima Brijuni Rivijere. Tako su postali samo kritizeri, a ne kreatori razumne javne rasprave i pokazivali svoje pravo lice. Rado bih surađivao s njima, ali u Hrvatskoj ima dovoljno arhitekata, dovoljno pametnih ljudi s kojima ćemo taj projekt izgurati, samo ako bude dovoljno investitora.

* Prigovara vam se da u projektu nije definirana ukupna površina gradnje, da ne znamo koliko će se na najatraktivnijim lokacijama na istarskoj obali graditi? Zar to nije važno za buduće investitore jednako kao i za građane koji žele znati što će se dogoditi s njihovim okolišem?
- To su najobičnije laži, jer sve je to poznato. Napravljeno je nekoliko fisiblity studija koje su sve objavljene na internetu. Mislim da je internet danas dovoljno jasan i javan izvor informacija. Drugo, na svakoj toj lokaciji određeno je koliko postelja može apsorbirati i koliko u marinama može biti vezova. Krajni investitor prije gradnje mora gradskim i općinskim vijećima predočiti detaljan plan gradnje utemeljen na kapacitetima, koji su poznati. Prema tome, nećemo valjda danas izrađivati dokumente, to skupo platiti, a sutra će doći investitor i reći "Ne, ja hoću da hotel bude malo više okrenut na zapad ili na jug" i onda opet izgubi godinu dana na novu proceduru. Ako investitor ponudi nešto što nam ne odgovara, investicija se neće prihvatiti, stvar je vrlo jednostavna. To su, dakle, diletantske primjedbe sračunate na kočenje projekta. Mi smo ti koji se bavimo politikom, mi imamo odgovornost i mi ćemo donositi odluke. Kvazi struka koja je izgubila sve normalne argumente definitivno neće sudjelovati u tim odlukama. Ljudima je danas prije svega, potrebno radno mjesto, a ne kvazi političko lupetanje.

* Otočje Brijuni zasad nije obuhvaćeno projektom Brijuni Rivijera.Hoće li tako i ostati?
- Iduće godine morat ćemo donijeti odluku o tome kako ići u obnovu brijunskih otoka, jer su oni, s obzirom na stanje u kakvom su danas – sramota Hrvatske. Uvjeren sam da će Milanović, za razliku od dosadašnjih premijera, zajedno sa mnom poduzeti nešto da bi Brijuni već iduće godine krenuli u obnovu, bilo državnim novcem, bilo u javno – privatnom partnerstvu.

* Kritičari dalje kažu da je sretna okolnost da privatni novac još nije ušao na brijunsko otočje i da je ostalo pod zaštitom države? U protivnom bi ti otoci već postali ekskluzivna destinacija za bogate, nedostupna običnom Hrvatskom građaninu.
- To govore oni kojima odgovara status quo. Još 2000. donesen je prostorni plan za Brijune i to što se u tih deset godina ništa nije napravilo nije ništa drugo nego ekonomski idiotizam. Brijuni trebaju biti glavni magnet za dolazak gostiju, osobito onih o kojima svjetski mediji pričaju. Kad smo 2003. na Brijunima organizirali polo – turnir s imenima kao što su Mercedes Maybach, Cartier i Brioni fashion group, dakle svjetske marke, pokazalo se da se čak i samo jednom manifestacijom može dospjeti u najbolje svjetske medije. Za mali ulog dobili smo milijune eura besplatnog PR -a. Zamislite da su ti hoteli uređeni, zamislite da je tamo golf igralište, polo igralište, a ne sramota koju danas imamo....

* Treba li Brijune zatvoriti za sve osim za bogate?
- Ovo je još jedno demagoško pitanje. Ništa se neće zatvoriti i sve je dostupno.

* Dakle, sve će biti dostupno, ali samo onima koji su dovoljno bogati?
- Onima koji mogu platiti prijevoz i boravak na takvim lokacijama. U ovoj zemlji jednom moramo raščistiti želimo li komunističku uravnilovku i neodgovornost koja je postojala u tom sustavu ili nešto drugo. Apsolutno sam protiv toga da igramo kvazisocijalnu priču, dodvoravamo se biračima govoreći "sve je to naše". Resurse koje imamo moramo staviti u funkciju ukupnog probitka zemlje. Učinimo li Brijune vrhunskom turističkom ponudom za one koji si ju mogu priuštiti, onda će Pula, Fažana i Istra imati tisuće koristi od toga. Ovako nećemo imati ništa.

* Ne bojite li se prigovora da će nova lijeva vlada biti u većoj mjeri neoliberalna od ove koju ispraćamo?
- Znam da bi popularan odgovor bio – da, tamo bi trebala biti dječja odmarališta i sve što ste nabrojali. Ali neću. Tvrdim da tamo treba biti vrhunski turizam koji će nam omogućiti da novcem koji time zaradimo platimo i dječja odmarališta, kojih će sigurno biti na moru. Na kraju krajeva, Brijunima nasuprot je kamp vatrogasne mladeži Hrvatske koji ne bi trebao biti tamo, nego negdje drugdje na moru, ali ne mora baš gledati na Brijune, jer oni trebaju nositi novac ovoj zemlji, a u proračunu nam nedostaje novca za umirovljenike, invalide, studente. Budemo li lažno socijalizirali priču o Brijunima, završit ćemo u slijepoj ulici. Dakle, nova vlada neće biti neoliberalna vlada, a njezina će djela to i dokazati jer smo socijalno vrlo osjetljivi i nema nikakve šanse da se ključna socijalna prava umanjuju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa