Zašto bi izbori za istarskog župana prouzročili probleme u vladajućoj koaliciji?

0
Zoran Milanović i Ivan Jakovčić
Zoran Milanović i Ivan Jakovčić

IDS-u je u novoj vladi pripalo ministarstvo turizma koje će voditi Veljko Ostojić. Iako je Zoran Milanović priželjkivao da u njegovoj vladi svi lideri stranaka Kukuriku koalicije preuzmu ministarske dužnosti, još prije izbora od toga je odustao Ivan Jakovčić, a nakon izbora i Silvano Hrelja.

Naime, jedna od opcija bila je da Ivan Jakovčić postane ministar regionalnog razvitka. „To je bila jedna daleka opcija, međutim, za IDS je ovo najbolja situacija – bolja nego da ja odem za ministra regionalnog razvitka, prouzročim Istri nove izbore, a onda, možda, i nove probleme u koaliciji. To nam ne treba, ni IDS-u to ne treba“, odgovorio je Jakovčić novinarima Jutarnjeg lista kada su ga pitali zašto nije prihvatio neku ministarsku dužnost.

Zašto Jakovčić misli da bi izbori za istarskog župana prouzročili probleme u koaliciji? Da je Jakovčić prihvatio dužnost ministra, zbog nespojivosti funkcija morali bi se raspisati novi izbori za istarskog župana. Na izborima 2005. godine Jakovčiću je glavni protukandidat bio HDZ-ovac Lino Červar, a na prvim neposrednim izborima za župana, održanim 2009. godine, Plinio Cuccurin iz Ladonje. S obzirom da ni HDZ ni Ladonja nisu članovi Kukuriku koalicije, ako Jakovčić smatra da bi izbori prouzročili probleme u koaliciji, očito je da Jakovčić svog najvećeg političkog protivnika u Istri sada vidi u SDP-u.

Da slično razmišljaju i SDP-ovci, dao je naslutiti Zoran Milanović kada je na listu Kukuriku koalicije u 8. izbornoj jedinici stavio SDP-ovce, poput fažanske načelnice Ade Damjanac, koji su se jedini suprotstavljali Jakovčiću. Po svemu sudeći, idila između IDS-a i SDP-a trajat će manje od godinu dana. Prve iskrice mogle bi početi frcati već krajem 2012. godine kada će početi kampanja za lokalne izbore koji se održavaju u svibnju 2013. godine. Iako je, po meni, predizborna kampanja za lokalne izbore u Istri započela već onog trenutka kada je Milanović na listu stavio Adu Damjanac. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa