Jakovčić: Jadranka Kosor nije smogla hrabrosti čestitati mi na izbornoj pobjedi

0
Jadranka Kosor i Ivan Jakovčić u Vodnjanu
Jadranka Kosor i Ivan Jakovčić u Vodnjanu

„Jadranka Kosor nije mi ni privatno čestitala na izbornoj pobjedi i žao mi je što nije smogla hrabrosti za to. Ja imam kućnog odgoja i zato ću reći da joj zahvaljujem na svemu dobrom što smo napravili u posljednje dvije godine. U Istru je uvijek dobrodošla. Ona je s Istrom imala dobe namjere iako je znala da joj to neće donijeti previše glasova. I to znam cijeniti“, odgovorio je Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a novinarki Jutarnjeg lista, u velikom intervjuu objavljenom 17. prosinca, iz kojeg izdvajamo još nekoliko pitanja.

* U Račanovoj vladi počeli ste kao ministar europskih integracija, ali ste koaliciju napustili na pola mandata i vratili se u Istru. Bojite li se ponavljanja istog scenarija?
- Ne, problema te vrste u ovoj koaliciji neće biti. Partneri u ovoj vladi su SDP i HNS, s kojima sam dobro surađivao i u bivšoj vladi. Ni Silvano Hrelja ni ja nemamo razloga stvarati probleme partnerima. Iz te sam vlade otišao zbog Budiše i Tomčića, s kojima sam imao ozbiljne ideološke razlike. Učinio sam to u dogovoru s Račanom, koji je razumio moju odluku da ne mogu ostati u vladi u kojoj se stalno radilo protiv mene.

* Koalicijski partneri jesu isti, ali na čelu SDP-a više nije Račan, nego Milanović. Hoće li suradnja s Milanovićem biti lakša ili teža?
- Sve pretpostavke za dobru suradnju su tu i ne bih govorio o temperamentima Račana i Milanovića, nego o političkim odnosima u budućoj Milanovićevoj vladi, koji su potpuno drukčiji nego u račanovoj vladi. Tada su veliki utezi bili odnosi s HSLS-om i HSS-om. Danas u koaliciji imamo ključnu stranku koja je preuzela odgovornost – SDP, s partnerom koji joj je presudan za sastavljanje vlasti, a to je HNS. IDS i HSU u toj koaliciji, objektivno, moraju preuzeti onu ulogu koju mogu imati, ne podcjenjujući, ali ni ne predimenzionirajući našu veličinu i sposobnosti. Osim tog političkog, još je jedan element koji je drukčiji nego u Račanovoj vladi: u ovih nekoliko mjeseci koliko smo zajedno, i kao osobe smo izgradili odnos međusobnog povjerenja. Toga je nedostajalo u Račanovoj vladi, a osobni odnosi u njoj bili su puno kompleksniji. (Foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa