Preživljavanje na pulskoj tržnici: Slaba prodaja zimi nadoknađuje se ljeti

0
Zgrada tržnice datira iz davne 1903. godine
Zgrada tržnice datira iz davne 1903. godine

Zgrada pulske tržnice datira iz daleke 1903. godine i doista je posebna po svojoj konstrukciji. Osim  vanjskog dijela tržnice, obiluje prostorima u prizemlju i na katu. I u ova teška recesijska vremena, prema riječima direktora Renata Perca, posluje dosta dobro. „Osjeća se trend opadanja prodaje, ali to je svega za tri posto“, kazao je. Tržnica iznajmljuje prostore trgovcima i na raspolaganju ih imaju još četiri. Perc kaže kako bi ih rado iznajmio upravo trgovcima, mada su za njih  najviše zainteresirani  ugostitelji.
„Ipak je primarna namjena tržnice prodaja“, veli Perc, koji u cilju promocije tržnice i njene ponude te privlačenja ljudi na kat, ondje odnedavno organizira brojne akcije. Iduća je već u subotu, 17. prosinca, kada se promoviraju ekološki proizvodi. „Tako ljudi imaju prilike vidjeti što sve ima na katu, jer se zapravo rijetki uspinju gore“, rekao je Perc.

Robert Kolđeraj
Robert Kolđeraj
Prošetala sam tržnicom ne bih li saznala kako posluju korisnici štandova. Stancija Kumparićka, koja proizvodi vrhunske kozje sireve i nedavno je ovjenčana zlatnom medaljom za najbolji kozji sir, već šest mjeseci ondje prodaje svoje proizvode. „Iako nije lako, ne odustajemo. Imamo stalne kupce i svakodnevno nastojimo privući nove“, rekao mi je Robert Kolđeraj, zadužen za prodaju. „Kriza je, teško je, ljudi nemaju novaca, ali prvih deset dana nakon dobitka zlatne plakete prodaja je bila u porastu. Sada je opet malo pala“, kaže Kolđeraj, ističući da konstantno rade na promociji i ne daju da ih kriza povuče ka dnu. „Trudimo se biti što konkurentniji, sve bolji i pristupačniji. Ulažemo puno više truda nego prije kako bi opstali na tržnici“, rekao je. Zatekla sam kod Kuparićke i stalne kupce koji dolaze čak iz Rovinja i uživaju u tvrdim, polutvrdim i mladim sirevima sa Stancije, na kojoj se koze uzgajaju ekstenzivno, odnosno stalno borave vani.

Dubravka Kranjčić
Dubravka Kranjčić
Mira Bijažić
Mira Bijažić
Svoj je prostor u sklopu tržnice našla i Dubravka Kranjčič iz Vinoteke Kranjčić. „Prodajemo vina, rakije, domaći pekmez i ocat, a osim buteljiranog, vino prodajemo i rinfuzo“, rekla mi je Kranjčić. Na tržnici su od svibnja i za sada su zadovoljni prodajom. „Ljeti je bilo bolje, ali sada nam je, uoči blagdana, opet malo krenulo“, dodala je i napomenula kako imaju ukrasne košare s bocama, pakirane za poklon, a u ponudi ističu rakiju „Lunga vita“ za koju kaže da je „posebno dobra za muškarce“. „Svi su nam proizvodi ekološki , pa se nadamo da će i to privući potencijalne kupce“, istaknula je. Prostor je prigodno uređen, a vino se toči iz bačve, pa vjerujem da će i to nagnat prolaznike da zavire unutra.
Na katu tržnice se, uz brojne ugostitelje, nalazi  i popularan „Garfield“  koji nudi tople i hladne marende, a ondje je u najmu od samih početaka, 1997. godine. Vlasnica Mira Bijažić kaže da je jako teško. „Cijene nismo dizali već dvije godine, a namirnice su jako skupe. Konkurencija je velika i što je najgore od svega, nezdrava“, rekla mi je, iako nije htjela ići u detalje. „Ljeti je bolje, zimi malo teže, tako da idemo u minus, pa se po ljeti nekako dočepamo nule i tako stalno u krug“, rekla mi je Bijažić, uz napomenu da  je najam jako skup. „Vezani smo ugovorom, pa nam je cijena najma uvijek jednako visoka, iako su se u međuvremenu cijene najma prostora na tržnici spuštale“, kazala je na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa