Mladen Kušec: Preko Monte Librića Pulu sam doživio na neobičan način

0
Mladen Kušec 73-godišnjak koji i dalje aktivno radi
Mladen Kušec 73-godišnjak koji i dalje aktivno radi

Pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar, Mladen Kušec i ove je godine boravio u Puli, na Festivalu dječje knjige Monte Librić. Festival je održan po četvrti put u sklopu 17. Sajma knjige u Istri, u Domu hrvatskih branitelja, a prema riječima voditeljice Slavice Ćurković, bio je do sada najuspješniji. Taj veliki dječji književnik, jedini u Hrvatskoj koji danas piše samo i jedino za djecu i mlade, svake je godine gost Monte Librića, pa je tako i ove godine  od 2. do 11. prosinca boravio u Puli..

* Kakvi su dojmovi s Monte Librića, kako komentirate ovakva književna događanja za djecu?
-
Pula me uvijek fascinirala svojom poviješću. No, zahvaljujući dolasku na ovaj sajam, otkrio sam Pulu na jedan posve neobičan način. Do sad sam je gledao kao turist, a onda sam preko Monte Librića i tog sanjanja knjiga došao do ljudi preko kojih sam na najbolji mogući način doživio Pulu. Dao sam dio sebe i za uzvrat sam dobio puno, puno više. Dobio sam priliku da kroz Monte Librić doživim cijelu Istru. Tu sam prije dvije godine upoznao i talentiranu djevojčicu Mirelu Rakić koja je potom ilustrirala moju knjigu Kuštravi.

* Kako ste uopće počeli pisati?
-
Dolazim iz velike obitelji, ima nas osmero brače i sestara od kojih sam ja najmlađi. Neke od mojih sestara već su imale svoju djecu kada sam ja imao 13 godina, pa sam često čuvao četiri dječaka, svoje nećake. Kako bi ih smirio, ali i zabavio, počeo sam im pričati priče, izmišljati pitalice i zagonetke. Vidio sam da im se jako sviđaju, pa sam ih s vremenom počeo i zapisivati kako bi u njima uživala i druga djeca. Danas sam i sam djed, a unuka Mia pomogla mi je ilustrirati slikovnicu Male zvijezde.

Mladen Kušec na promociji u Puli
Mladen Kušec na promociji u Puli

* Inače ste velik zaljubljenik u Istru. Odakle ta ljubav?
-
Jesam, još kao mladi novinar opredijelio sam se da ću pratiti Hrvatsko primorje i Istru. Između ostalog, bio sam prisutan i kada je Hum proglašen najmanjim gradom na svijetu. Takva mala zrnca su počela otvarati Istru. To je meni poput jedne ključanice za susret s ljudima iz raznih krajeva na tom malom, prelijepom prostoru. U svojoj novoj knjizi imam četiri priče o Istri.

* Riječ je o knjizi Zagonetno putovanje koju ste predstavili na Monte Libriću. Možete je opisati?
-
Putujući, zbog snimanja istoimene radio emisije, doživljavam svakojake stvari koje sam prenio u tu knjigu. U njoj pišem o legendama Hrvatske i Istre, neke sam izmislio i pretočio u bajke o Pazinu, Buzetu... Ima tu i divova, vila, tartufa... Putovanja su izvor najljepših priča. Knjiga je proglašena najljepšom knjigom Hrvatske, a prije Pule, predstavljena je i u Frankfurtu.

* Zahvaljujući vašoj dugoj i impresivnoj karijeri, često imate i zanimljive susrete?
-
Da, majke kojima su sada 43 godine, dolaze sa svojom djecom da im potpišem knjige koje sam njihovim majkama potpisivao prije 30 godina. Na Hrvatskom radiju radim emisiju Bijela vrana već skoro 40 godina, pa ima puno takvih susreta. Neka djeca, koje sam prije 30 godina i više intervjuirao, sada imaju već i po dvoje, troje djece.

* Osjećate li ponekad, nakon toliko godina rada, zamor materijala?
-
Nikad. Ja za sebe volim reći da sam tajkun. Zato što imam toliko malih prijatelja koji su izrasli u odrasle ljude, da ću neke knjige njihova djetinjstva morati ponoviti. Oni vole te knjige, rasli su uz njih, pa bi voljeli da i njihova djeca imaju te knjige i uživaju u njima. To i mene vraća u djetinjstvo i mladost. Ja i dalje trčim po promocijama, školama, radim intervjue, vodim emisije, putujem… Često u jednom danu dođem iz Zagreba u Istru, održim promocije, odem do Višnjana kupiti malo vina, u povrtaku održim promociju u Matuljima i do večeri sam već nazad u Zagrebu. Čovjek sve stiže i ako radi ono što voli, na kraju dana nije ni umoran.

* Koliko ste do sada napisali knjiga, priča..?
-
Imam oko 50 knjiga, 10 kazališnih predstava, a u pripremi su mi četiri, pet knjiga koje ne znam kako ću objaviti zbog teške financijske situacije. Čekam bolja vremena i snalazim se uz pomoć sponzora kako bi moje nove knjige ugledale svjetlo dana i našle put do čitatelja. (Tekst: Paola Albertini, foto: Sajam knjige u Istri)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa