Institut za javne financije Uljanik proglasio financijskom tragedijom: Brajković najavljuje tužbu

0

„Sektor brodogradilišta u Hrvatskoj je neprofitabilan, nelikvidan, prezadužen, neekonomičan i neučinkovit, a bez jasnog plana restrukturiranja ne nazire se ni perspektiva promjene postojećeg stanja. Većina brodogradilišta ne pridonosi gospodarskom razvoju i prijetnja je stabilnost državnih financija koje će od 2012. do 2014. i dalje biti izložene većem zaduživanju radi podmirenja proračunskih obveza. Državne financije imaju već dovoljno problema i bez brodogradnje“, zaključak je to opširne analize stanja u državnim brodogradilištima koju je objavio Insitut za javne financije, a potpisuju ga Anto Bajo i Marko Primorac sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Ta je analiza, piše Jutarnji list, izazvala burne reakcije brodograditelja, a pulski Uljanik čak najavljuje sudsku tužbu jer su im, kako kaže prvi čovjek Uprave Uljanika Anton Brajković, netočno prezentirani podaci nanijeli nemarljivu štetu.

„Osobno, to što je napisano ne mogu prihvatiti kao analizu, već kao netransparentan, neujednačen i konfuzan uradak koji je posljedica površnosti i elementarnog neznanja.

U obavljenim tabelama oni, primjerice, milijune prikazuju kao miljarde, u našem slučaju 0 i 23 zbrajaju kao 24. Ne razlikuju kamate od tečajnih razlika, a u kratkoročne obveze kao kreditno zaduženje uključuju primljene avanse kupaca“, rekao je za Jutarnji list vidno iznerviran Brajković.

Najviše ga je razljutila konstatacija autora kako ''struktura obaveza'' prema ročnosti otkriva dubinu financijske ''tragedije'' jer ''dominiraju kratkoročne obaveze, a u čemu prednjači Uljanik.

„Ako Uljanik gradi seriju jedinica čija je pojedinačna vrijednost oko 120 milijuna eura i tijekom gradnje naplaćuje 90 posto avansa koji se tretiraju kao kratkoročna obaveza, onda to nije financija tragedija, nego financijska kvaliteta, jer su i u svijetu rijetka brodogradilišta koja pod takvim uvjetima uspijevaju ugovarati poslove. Neoprostivo je i zato ćemo vjerovatno pribjeći tužbi da se u toj navodnoj analizi napiše kako su već protestirane 24 miljarde kuna Uljanikovih zaduženja, što bi bilo previše i za cijelu hrvatsku brodogradnju, a u našem slučaju apsolutna je neistina. Uljanik sve svoje kredite i jamstva za gradnje u tijeku rješava s komercijalnim bankama bez državnih jamstva.

Nikada ni jedna kreditna obveza Uljanika nije protestirana i godinama sve svoje obveze uredno podmirujemo, prema bankama, državi0 dobavljačima i radnicima. Ne znam kako su gospoda došla do takvih zaključaka, no nanijeli su nam nesagledivu štetu koja može ugroziti Uljanikov pristup bankarskom sektoru“, rekao je Brajković.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa