Analiza izbora: Jakovčić najveći dobitnik, Cuccurin najveći gubitnik

0
Izborni stožer IDS-a: Zadovoljna lica nakon prvih rezultata izbora
Izborni stožer IDS-a: Zadovoljna lica nakon prvih rezultata izbora

Rezultati izbora u VIII. izbornoj jedinici bili su očekivani i u skladu s izbornim anketama. U nekoliko tekstova, napisanih uoči izbora, i osobno sam prognozirao ovakav ishod. Da podsjetimo, Kukuriku koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU) dobila je povjerenje 57,41 % birača, HDZ 12,15 % i Hrvatski laburisti-stranka rada 5,72 %.

Te su liste jedine osvojile mandate u našoj izbornoj jedinici, pa su slijedom toga saborski zastupnici postali Zlatko Komadina (SDP), Damir Kajin (IDS), Željko Jovanović (SDP), Silvano Hrelja (HSU), Davor Božinović (HDZ), Romana Jerković (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Tanja Vrbat (SDP), Nada Turina-Đurić (HNS), Peđa Grbin (SDP), Josip Borić (HDZ),

Valter Boljunčić (IDS), Nansi Tireli (Laburisti) i Ana Komparić Devčić (SDP). S obzirom da župani Ivan Jakovčić i Zlatko Komadina neće u Sabor, umjesto njih zastupnici će postati Giovanni Sponza (IDS) i Ada Damjanac (SDP).

Od ovih 14 budućih saborskih zastupnika osmorica su iz Istre i ako njima dodamo dva zastupnika manjina (Furio Radin i Nedžad Hodžić), Istra će u novom sazivu Sabora biti zastupljena s 10 zastupnika.

Od stranaka koje nisu uspjele ostvariti ulazak u Sabor, najbliža tome bila je Ladonja Plinija Cuccurina, koja je doduše prešla izborni prag (5,14 % glasova), ali im je zbog D'Hondtovog obračuna na kraju nedostajalo 190 glasova za jedan mandat. Blizu je bila i koalicija nositelja Ljube Jurčića (PGS, BUZ, HRS) sa 4,39 % glasova, a više od dva posto glasova još je dobila samo Neovisna lista don Ivana Grubišića.

Najveći dobitnik izbora u VIII. izbornoj jedinici nesumnjivo je IDS. Savezom sa SDP-om i HNS-om Jakovčić i ekipa osigurali su si vlast u državi iduće četiri godine i to u trenutku kada Hrvatska ulazi u EU. S takvim vjetrom u leđa Jakovčić bi trebao s uspjehom realizirati nekoliko istarskih strateških projekata, od socijalnih poput nove bolnice do gospodarskih poput turističkog mega projekta Brijuni Rivijera. Ako pritom ne učine nikakve kardinalne pogreške, to će ih još dugo godina zacementirati na vlasti u Istri.      

Zbog svega toga slobodno se može reći da je Ivan Jakovčić postao izborni pobjednik onog trenutka kada je IDS uključen u Kukuriku koaliciju. Da u tome nije uspio, danas bi IDS u Saboru možda imao samo dva zastupnika, no čak i ako bi ih imao tri (što je uspio i 2007. godine, kada je na izbore izašao sam, bez SDP-a), obrazi viđenijih IDS-ovca ne bi bili tako nasmijani kao sada. Naime, SDP i HNS bi i bez IDS-a dobili apsolutnu većinu, Jakovčić bi bio daleko od državne vlasti, a na lokalnoj razini IDS bi ostao sam na brisanom prostoru protiv Plinija Cuccurina i Ladonje. Možda bi tada i Ladonja bila uspjela ući u Sabor, što bi značajno utjecalo na rejting te stranke. Istra bi tada, prvi put, dobila ozbiljnu političku alternativu IDS-u.    

Dakle, kao što je Jakovčić postao izborni pobjednik onog trenutka kada je ušao u savez s Milanovićem, tako je i Cuccurin postao izborni gubitnik kada je ostao izvan tog saveza. Ovim manevrom Jakovčić mu je naprosto oduzeo ogroman politički prostor, lukavo ga stjeravši na desni centar istarskog političkog spektra. Napadajući IDS, Cuccurin je indirektno morao napadati čitavu Kukuriku koaliciju, i svaki takav napad sve ga je više udaljavao od političkog centra i još više tjerao prema desnici. Ladonji je na kraju preostao samo politički prostor koji je 90-ih godina čvrsto držao HDZ, a u prošlom desetljeću tu su se, pored HDZ-a, stiskali razni Odbori za referendum, Delbiancov IDF, bivši LS i slične stranke. To su uglavnom birači kojima je zajedničko samo to da ne podnose Jakovčića i IDS. Oni su prisutni u svakom istarskom gradu, ali rijetko gdje ih ima više od 15 posto, a to je nedovoljno da bi se pobijedio IDS. Usmjerivši svoju predizbornu kampanju protiv IDS, a posredno i protiv SDP-a, Plinio Cuccurin sada je zauvijek osuđen na te birače.

Iz toga bi ga mogao izvući samo jedan manevar – da na lokalne izbore za godinu i pol dana ide u koaliciji sa SDP-om. Na isti je način Račan 2000. porazio HDZ, jer je s HSLS-om u koaliciji privlačio dio dotadašnjeg HDZ-ovog biračkog tijela. No, ovakva kombinacija ipak je u domeni znanstvene fantastike, i to iz više razloga, a teško bi je prihvatili i birači obiju stranaka.     

Za Istru svakako nije dobro da jedna stranka, u ovom slučaju IDS, ima apsolutnu vlast, ali još pogubnija je alternativa iza koje stoje gospodarski interesi krupnog kapitala. Stoga nitko ne treba žaliti što je politički projekt Plinija Cuccurina propao. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa