Obersnel: Iza pokušaja kupnje Novog lista ne stoji riječki SDP

0
Vojko Obersnel
Vojko Obersnel

Priču o političkom pritisku Slavka Linića u prepuštanju paketa dionica riječkog Novog lista od novog vlasnika Alberta Faggiana demantirala je u četvrtak poslijepodne Uprava Zagrebačke banke, piše Jutarnji list.

''Izričito treba naglasiti da na Zagrebačku banku nije bilo aposlutno nikakvog pritiska, niti ga danas ima, bilo koga u vezi s Novim listom'', kazao je u široj izjavi član Uprave Milivoj Goldštajn. Prema dogovoru, Albert Faggian, svoje dionice mora prepustiti novoosnovanom riječkom konzorciju ako oni za to pokažu interes, tvrdi banka.

'Već od prvog trenutka od kad je tvrtka Andre' preuzela dionice Novog lista, gospodin Faggian, ne samo da je imao puni uvid u činjenicu da postoji interes, i da je u formiranju jaki konzorcij zainteresiran za kupnju Novina, već se s prijenesom Novog lista na novooformljeni konzorcij izračito i suglasio – uvažavajući činjenicu da se konzorcij nije uspio pojaviti u postupku prodaje isključio zbog toga što se postupak odvijao u izimno kratkim rokovima'', stoji, međutim ostalim, u priopćenju Zagrebačke banke.

To djelomično potvrđuje i sam Faggian koji, međutim, ističe da ga nitko iz konzorcija nije do sada kontaktirao.

- Znao sam da se ta grupa namjerava javiti na natječaj, međutim nisu to učinili. Ja sam svoju ponudu poslao i platio, dakle, i dalje sam vlasnik Novog lista i ponašam se tako. Uskoro ču sazvati skupštinu na kojoj će se i formalizirati ta kupoprodaja – rekao je Faggian za jutarnji list. Faggian, nadakle, ne potvrđuje da je u cijelu priču upleten riječki SDP–ovac Slavko Linić kojeg se spominje u slučaju ove kupoprodaje. Vodeće osobe poduzeća, okupljenih u Ri-novinama, prominentni su riječki poduzetnici Ante Maras, Mirko Pavičić, Ivo Usmiani, Jozo Kalem, Miroljub Božović i Josip Purić. Sam Linić o toj temi ne želi ništa reći.

Riječki gradonačelnik, predsjednik gradskog SDP–a Vojko Obersnel demantira da iza inicijative riječkih poduzetnika stoji politika, odnosno njihova stranka.

- Znam za inicijativu riječkih poduzetnika koji su se imali namjeru javiti na natječaj za kupnju Novog lista, a to znam zato što su bili kod mene na razgovoru i o tome me obavjestili, jednako kao što je prije tri mjeseca s istom informacijom do mene došao Albert Faggian kojeg sam također primio. Da odmah račistimo, tu grupu gospodarstvenika nije kod mene doveo Slavko Linić niti je bio prisutan tom razgovoru – rekao je Obersnel za Jutarnji list, koji dodaje da on osobno u toj namjeri nije vidio ništa problematično jer su mu i sami rekli da im je isključiva ideja pokušati spasiti Novi list koji je riječki brend.

- Činjenica je da su se oni prekasno organizirali i nisu se stigli javiti na natječaj koji je doista bio neuobičajeno kratkog roka. Nije mi poznat slučaj da su se igdje u Hrvatskoj dionice vrijedne 86 milijuna kuna prodale u svega 10 dana. No, s Novim listom nastao je problem onog trenutka kada su dotadašnji vlasnici, a riječ je o zaposlenicima, odlučili svoje dionice prodati Ježiću – kazao je Obersnel i naglasio kako nije upoznat što se dalje događa na relaciji. ZABA – aktualni vlasnik.

Od svojih izvora Jutarnji list doznaje da se riječki gospodrastvenici, okupljeni u Ri–novini, sada povlače iz cijele priče jer je postala previše ispolitizirana, a Faggian očito ne misli Novi list prodavati. Nitko nam to, doduše, nije službeno potvrdio, no indikativna je izjava Željke Maras, glasnogovornice Jadranskog pomorskog servisa, člana konzoracija.

– Mogu samo reći da uopće nije došlo do realizacije svega ovoga o čemu se spekulira. Što će, hoće li i kada će biti, o tome se ne može govoriti – rekla je Željka Maras za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa