Jakovčić pozvao Istrane i Primorce da na referendumu glasaju za ulazak u EU

0
Ivan Jakovčić i Zlatko Komadina
Ivan Jakovčić i Zlatko Komadina

„Građani su u velikom broju glasali za Kukuriku koaliciju i odabrali promjene. Hvala im na tome!“, izjavio je Jakovčić na konferenciji za tisak, održanoj 7. prosinca u prostorijama IDS-a u Puli, komentirajući još jednom izborne rezultate. Na konferenciji su bili prisutni svi izabrani zastupnici s Kukuriku liste u 8. izbornoj jedinici, osim Damira Kajina i Silvana Hrelje.

Jakovčić je naglasio kako je Kukuriku koalicija najbolji rezultat ostvarila upravo u ovoj izbornoj jedinici, što je potvrda uspješnosti vođenja Primorsko-goranske i Istarske županije, gdje su župani Zlatko Komadina i on.

„Jedanaest predstavnika iz ove izborne jedinice donosi veliku prevagu Kukuriku koaliciji. To je potvrda da su građani prepoznali ono što smo im obećali Planom 21, ali i odražava njihovo zadovoljstvo načinom kojim se upravlja i vodi ovim dijelom zemlje, koji smo pretvorili u najrazvijeniji dio Hrvatske“, kazao je Jakovčić, zahvaljujući biračima u ime novih saborskih zastupnika s njihove liste.
Dodao je kako od buduće Vlade očekuje da posebnu pozornost posveti prostorima Istre i Kvarnera. „Ovaj dio zemlje je razvijeniji dio zemlje ali lokomotive su te koje vuku naprijed, a ne vagoni“, poručio je Jakovčić i naglasio: „Nama je za Istru i Rijeku neophodna podrška Vlade za razvojne projekte ovih dviju Županija. Želimo ostati najbolji i želimo vući ovu zemlju naprijed u gospodarskom, kulturnom i moralnom smislu. Uvjeren sam da uz podršku Vlade to i možemo učiniti“.
Ne manje važnim Jakovčić smatra i afirmaciju vrijednosti Istre i Kvarnera, a to su ljudska prava, prava nacionalnih manjina i prava na različitost. „To je ono što ovaj dio zemlje posebno njeguje i tražimo od buduće Vlade da vodi afirmativnu politika prema manjinama, neovisno o tome što nam za sastavljanje Vlade u parlamentu nisu potrebni glasovi manjinskih zastupnika, ali želimo njihovu podršku“, rekao je Jakovčić. Pozvao je građane Primorsko-goranske i Istarske županija da ostanu vjerni politici koju su izabrali, te ih ujedno pozvao na Referendum da glasaju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

„Hvala Istri i svim građanima s obje strane Učke na velikom povjerenju koje su ukazali Kukuriku koaliciji. Hvala ljudima koji su glasali da lijevi svjetonazor postane svjetonazor čitave Hrvatske“, rekao je na konferenciji potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Naglasio je kako su mnogi ljudima iz ovog kraja osporavali hrvatstvo i domoljublje, a pokazalo se da najveći doprinos demokratskim promjenama daju upravo Rijeka, Kvarner i Istra. „Pokazali smo da nas Učka spaja, a ne razdvaja. Tako isto očekujem da će biti i sutra u realizaciji programa Vlade. Jer dosad smo zadnji dolazili na red pa su tako pulska i riječka bolnica među najzapuštenijima što se opreme tiče, a ulagat ćemo i u oba Sveučilišta. Smatram da je u ove prostore potrebno još više ulagati kako bi kao lokomotiva koja vuče razvoj, dali još više. Sada je došlo vrijeme i za decentralizaciju kako bismo napokon mogli upravljati svojim novcem“, poručio je Komadina. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

„I funkcija gradonačelnika je nespojiva s funkcijom saborskog zastupnika“
Našeg novinara zanimalo je hoće li se ići na izmjene zakona po kojem župani ne mogu istovremeno biti i saborski zastupnici. Jakovčić i Komadina smatraju da je, ne samo funkcija župana, već i funkcija gradonačelnika, nespojiva s funkcijom saborskog zastupnika. „Ne možete u isto vrijeme obavljati dva posla na kvalitetan način“, kazao je Komadina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa