OMV se povlači iz Hrvatske: Vlasnici istarskih franšiza iznenađeni

0
OMV je u Hrvatskoj otvorio 63 benzinska servisa, od čega šest u Istri.
OMV je u Hrvatskoj otvorio 63 benzinska servisa, od čega šest u Istri.

Austrijska naftna kompanija OMV objavila je da se namjerava povući iz Hrvatske i BiH jer se dvije zemlje „optimalno ne uklapaju u njihov lanac opskrbe“. "U skladu s OMV-ovom strategijom, u razmatranju je prodaja maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj, OMV Hrvatska d.o.o., i u Bosni i Hercegovini, OMV BiH d.o.o., što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta. Naša strategija je fokusirati i pojednostaviti portfelj. To uključuje postupno pomicanje portfelja od Prerade i trgovine (R&M) prema Istraživanju i proizvodnji (E&P) te Plinu i energiji (G&P)", navodi se u priopćenju OMV-a.

U OMV-u kažu da će nastaviti fokusirati na maloprodaju i komercijalno poslovanje na tržištima s integriranom opskrbom, a da se "Hrvatska i BiH optimalno ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe". Stoga se, kažu, sada ispituju opcije za prodaju tih dviju podružnica.

OMV u Hrvatskoj posluje od 1992. godine, a prodor na hrvatsko tržište započeo je iz Umaga, kupnjom tvrtke Istrabenz. Do preseljenja sjedište tvrtke u Zagreb, hrvatska podružnica ove kompanije zvala se OMV Istrabenz i imala je sjedište u Umagu. Prvi direktor bio je Roberto Bradić iz Novigrada, koji je kasnije završio u AB Marisu. Tijekom godina OMV je u Hrvatskoj otvorio 63 benzinska servisa, od čega osam u Istri.

OMV u Istri posluje putem franšiza, pa svaka benzinska pumpa zapravo ima lokalnu tvrtku koja njome upravlja. Stoga će novi vlasnik vjerojatno morati poštovati OMV-ove ugovore o franšizi. Vlasnici istarskih franšiza s kojima smo razgovarali iznenađeni su odlukom OMV-a. „Bilo je govora da će OMV izaći iz nekih država, ali nikad nije bilo riječi o Hrvatskoj“, rekao nam je jedan od njih, koji je za planove OMV-a čuo iz medija. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa