Medulin turistički rekorder prema broju stanovnika

0
Hotel Belvedere
Hotel Belvedere

"Turistička zajednica općine Medulin, a mislim i svi naši subjekti zadovoljni su rezultatima ovogodišnje turističke sezone, s današnjim danom ostvarili smo 2.230.000 noćenja, što je na razini prošle godine, kada je na području općine ostvareno 2.206.351 noćenje. U hotelima i apartmanskim naseljima je ostvareno tri posto noćenja više nego lani, u privatnom smještaju povećanje je jedan posto, a pad od tri posto zabilježen je u kampovima na području općine. Zanimljivo je svakako istaknuti da najveće povećanje bilježimo na britanskom tržištu i to zahvaljujući novom proizvodu – hotelu isključivo za odrasle.

U Turističkoj zajednici rado ističemo usporedbu s drugim važnim turističkim destinacijama uspoređujući broj noćenja s brojem stanovnika, što nas na turističkoj karti pozicionira zapravo na prvo mjesto u Hrvatskoj. Usporedimo li broj stanovnika s brojem noćenja, onda ćemo vidjeti da primjerice Rovinj (lani 3,1 milijuna noćenja), Poreč (2,8 milijuna) Dubrovnik (2,6 milijuna) i Medulin (2,2 milijuna) u našoj se općini ostvaruje 345 noćenja po glavi stanovnika, u Rovinju je to 217, u Poreču 171, a u Dubrovniku 62 noćenja po glavi stanovnika", rekao je 23. rujna konferenciji za novinare direktor Turističke zajednice općine Medulin Aldo Dobrovac. Kretanje broja noćenja u zadnjih pet godina na Medulin Rivieri pokazuje porast od 27 posto, što je prosječni rast noćenja od pet posto godišnje.

On je naglasio kako su dobri rezultati ovogodišnje turističke sezone, kao i ranijih, postignuti i zahvaljujući udruženom oglašavanju, a u zajedničkoj promociji udruženo su nastupili Arenaturist, Aparthotel Del mar, Hotel Arcus ,Turističko naselje Centinera, Kamp Tašalera te pet najjačih turističkih agencija koje djeluju ma području Medulin Riviere. Za ovu turističku sezonu pripremljene su i nove atraktivne web stranice Medulin Riviere na kojima se predstavio i privatni smještaj, a od novih proizvoda istaknuo je i GPS navigaciju dostupnu svim turistima. Zanimljiv je i podatak da su nove web stranice Turističke zajednice općine Medulin privukle i 122 tisuće novih posjetitelja.

Dobrovac je kazao je kako je i ove godine u organizaciji Turističke zajednice priređeno niz manifestacija u svim mjestima općine. Tijekom sezone Turistička zajednica je samostalno organizirala 98 manifestacija, a još je i sufinancirala 45, sve kako bi se turisti koji su odabrali Medulin Rivieru za mjesto svog odmora imali što sadržajnije programe. Turistička zajednica je u pet godina 7,5 milijuna kuna uložila u uređenje mjesta, a još je po zakonu devet milijuna kuna za tu namjenu proslijedila općini Medulin.

Za narednu sezonu, a prema master planu razvoju turizma u općini Medulin cilj je podići kvalitetu smještajnih objekata, razvijati alternativnu ponudu te urediti plaže i mjesta u općini.

Konferencija za medije
Konferencija za medije
Hotel za odrasle, dobra odluka

Direktorica marketinga i prodaje u Arenaturistu, Manuela Kraljević, naglasila je kako su se turistički djelatnici ove godine suočili s cijelim nizom novih situacija od krize do uvođenja schengenskih viza, a zabilježen je i manjak njemačkih gostiju što se posebno osjetilo u Medulinu jer gosti s tog tržišta često borave u kampovima. No, istaknula je porast broja gostiju iz Francuske i naravno Velike Britanije.

Kraljević je kazala kako sad pred kraj sezone može reći i kako je odluka ove hotelske kuće da ponude novi proizvod, a u Medulin je to boravak samo za odrasle u hotelu Park Plaza Medulin, bila dobra odluka. Hotel park Plaza Medulin, koncipiran je za parove koji žele provesti hedonistički odmor, a 190 soba s koliko hotel raspolaže bilježi oko 95 posto popunjenosti, kazala je Kraljević, dodavši kako se Arenaturist sprema i za nova ulaganja. Naime, uskoro, nakon što je za ovu sezonu zajedno s općinom obnovljena plaža,  kreće i obnova hotela Belvedere. A u skladu sa željom ovog hotelijera da ponuda na Medulin Rivieri bude raznolika, Belvedere će biti prema planovima definiran kao „sport and family“ hotel. Medulin je već naime poznat, kao sportsko središte.

Oduzimanje promocije lokalnim zajednicama bit će greška

Na pitanje novinara da prokomentira prijedlog novog Zakona o turističkim zajednicama prema kojem lokalne turističke zajednice ne bi više radile na promociji već bi se taj dio posla prenio na županijske, a lokalnim bi se za tu namjenu oduzeo i dio sredstava Dobrovac je odgovorio kako još nije vidio prijedlog novog zakona jer nije još objavljen na stranicama Ministarstva turizma.

"Međutim, u nekoliko navrata govorilo se o toj temi na koordinacijama direktora turističkih zajednica Istre. Mislim da bi oduzimanje prava promocije lokalnim zajednicama bilo pogrešno i donijet će negativne trendove u turističkim noćenjima. Uostalom, Italija je u zadnjem desetljeću imala negativna iskustva kao posljedicu isključivo regionalne  promocije. Zato je ta zemlja lani izmijenila zakon o boravišnoj pristojbi i to prvenstveno da bi njihove lokalne turističke zajednice imale sredstva za promociju.

Mislim, da je osnovni problem u nerazumijevanju suštine boravišne pristojbe. Ona je u svim zemljama gdje postoji, bilo da se zove Kurtaxe, la tassa di soggiorno ili la taxe du sejour, isključivo lokalna dadžbina i u cijelosti ostaje u mjestu gdje je ostvarena. Ne dijeli se, dakle, ni vertikalno, ni horizontalno. Budući da se ubire isključivo od turista koji borave na određenom području, logično je da se ona onda i koristi isključivo za benefit tog područja: za promociju, manifestacije, informativu i uređenje mjesta. Tako je barem u zemljama na koje se stalno pozivamo kao naše uzore - Austriji i Italiji", rekao je Dobrovac.

Hotel Park Plaza Medulin
Hotel Park Plaza Medulin

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa