U Gradskoj knjižnici Poreč obilježen Međunarodni dan volontera

0

U Gradskoj knjižnici Poreč 5. prosinca je obilježen Međunarodni dan volontera okupljanjem svih voditelja volontera u projektu „Dam-daš: volonteri u akciji“, koji je, po treći put, započeo u mjesecu prosincu i trajat će do travnja 2012. godine.
“Od 1985. godine, u cijelom svijetu, 5. prosinac obilježava se kao Međunarodni dan volontera kroz razne aktivnosti kojima se želi usmjeriti pozornost na važnost volonterstva u razvoju društva pa ga u više od 100 zemalja svijeta proslavljaju i kao dan "dobrih ljudi", rekla je ravnateljica Knjižnice dr. sc. Irides Zović.

Knjižnica je javno mjesto, nastavila je Zović, koje se zalaže za jednaki pristup svima, bez obzira na dob, rasu, spol, vjeru, nacionalnost, jezik ili društveni položaj, stoga su naše aktivnosti otvorene za sve zainteresirane i besplatne. Svoju ulogu i zadaću suvremena knjižnica ostvaruje kroz nabavu, obradu i posudbu građe, izradom kataloga, biltena, bibliografija i stvaranjem novih baze podataka no isto tako danas je narodna knjižnica mjesto koje osigurava osnovne uvjete za cjeloživotno učenje, mjesto za neposredan pristup svim vrstama znanja i informacija, kulturni razvitak pojedinaca i društvenih skupina.
Najnoviji projekt Gradske knjižnice Poreč „Dam-daš“ nastao je upravo u tom cilju - inovativni je odgovor u procesu cjeloživotnog obrazovanja kojim smo omogućili svim zainteresiranim građanima pohađanje besplatnih radionica na metodama neformalne edukacije, a njihovo je izvođenje usmjereno prema potrebama kreativnog provođenja slobodnog vremena i druženja.

„Započeli smo 2009. godine kad je održano je 11 radionica koje je pohodilo ukupno 102 polaznika, a  bilo je omogućeno usvajanje znanja u programima učenja o digitalnoj fotografiji, internet poslovanju, internetu za treću životnu dob, feng shuia te ruskog, španjolskog, talijanskog, engleskog i francuskog jezika te hrvatskog jezika za strance.

U  2010. godini broj se udvostručio na 22 radionice i 292 prijave građana, pa je tako osim već gore spomenutih, u knjižnici bilo moguće prisustvovati programima poput naprednog tečaja informatike i neurolingvističkog programiranja, tečaja mandoline, psihodrame, motivacijskim predavanjima, usvojiti znanja iz art terapije i salvetne tehnike (decoupagea), usvojiti vještine mirnog rješavanja sukoba, naučiti osnove nizozemskog jezika, usvojiti znanja iz matematike putem programa Matematika nije bauk, naučiti o gljivama i gljivarstvu, a onima koji su željeli bolje upoznati kulturu svoga grada nudila se radionica Vodič kroz Eufrazijanu", rekla je ravnateljica Knjižnice dr. sc. Irides Zović.

Projekt je naišao na izvrstan odaziv građana i ove 2011. godine i nadišao sva očekivanja. Formirano je ukupno 27 radionica i tečajeva.

Volonteri:
ENGLESKI JEZIK – Dunja Klarić
TALIJANSKI JEZIK - Zefferino Stifanic
KONVERZACIJSKI TALIJANSKI  - Ondina Žužić
NJEMAČKI JEZIK - Doris Ritossa
FRANCUSKI JEZIK - Adela Šegon
ŠPANJOLSKI JEZIK - Daniela Kosinožić
FENG SHUI - Gordana Šušljik
KREATIVNA RADIONICA ZA ODRASLE - Sara Seili Korelić
KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU - Lidija Sužnjević
LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU - Tatjana Velenik Andrijašević  
KULINARSKA RADIONICA - Tatjana Velenik Andrijašević, Zinka Kadum
MOGU LI JA DOBITI NOVAC IZ EU FONDOVA? – Sniježana Matejčić
NENASILNA KOMUNIKACIJA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU – S. Matejčić
NAPREDNI TEČAJ INFORMATIKE - Želimir Bayer
NAPREDNI TEČAJ MS EXCELL - Goran Kukurin
OSNOVE INTERNETA - Branko Jovović
PODUKE IZ RAČUNOVODSTVA  - Ivona Benčić
ONLINE NOVINARSTVO - Azra Imširović
OSNOVE VOĐENJA PROJEKATA - Goran Mrvoš
PODUKE ZA KLAVIR - Amina Visintin
PSIHODRAMA - Jasenka Korlević
PUTOPISNA PREDAVANJA - Marina Lebandize
RADIONICA OSOBNOG RASTA I RAZVOJA - Marko Krajina
SALVETNA TEHNIKA - DECOUPAGE - Jagoda Jovović
ŠIVANJE - Dragana Martić
TAJNA UZGOJA BONSAI STABALA I SOBNOG BILJA - Ratko Radijavac
AH, TE ISTARSKE FRESKE – Ivan Matejčić
 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa