Izborna šutnja: Internet je nemoguće ušutkati

0
Ovo je snimljeno na dan izborne šutnje
Ovo je snimljeno na dan izborne šutnje

Točno u ponoć počela je izborna šutnja. Naime, prema Članku 26. izbornog zakona „izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora. Na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela“.

U duhu informatičkog doba u kojem živimo, Državno izborno povjerenstvo je pak za ove izbore uvelo novost po kojoj se izborna šutnja mora poštivati i na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera.

No, ako se već trebamo ponašati u duhu novog vremena, onda je krajnje vrijeme da se ukine ovo, po svemu nepotrebno pravilo. Tim više što ne postoje nikakve sankcije za onoga tko ga prekrši.

Istarski.hr je, primjerice, umjesto mog komentara na ovom mjestu danas mogao objaviti intervju s nekim od nositelja lista i nitko u ovoj državi nas u tome ne bi mogao spriječiti.

No, jesmo li mi i bez toga u prekršaju? Naime, iako je naš administrator sinoć u 23.55 sati skinuo sve promidžbene banere, na našoj naslovnoj stranici i dalje se nalaze svi politički tekstovi koje smo objavljivali zadnjih nekoliko dana, uključujući i „procjene izbornih rezultata“, „fotografije“ te „izjave kandidata, te navođenje njihovih izjava“.

Ako netko u našu tražilicu upiše pojam „Izbori 2011“ na ekranu će mu se pojaviti svi tekstovi koje je naš portal objavljivao tijekom izborne kampanje. Onaj tko ih nije sve pročitao ili je danas prvi put posjetio našu stranicu, dosadu „izborne šutnje“ moći će ubiti čitanjem ovih tekstova.

I na kraju, svaki od birača (ali i kandidata) može sada ispod ovog teksta anonimno komentirati, procjenjivati i kritizirati liste i kandidate. I sve to na dan izborne šutnje. Ako tome dodamo jumbo plakate s kojih se i na današnji dan smiješe razni kandidati, onda ovo izborno pravilo doista nema nikakvog smisla. (Nenad Čakić)    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa