u Puli, Buzetu i Marčani

Čak 94 škola i vrtića na ovogodišnjim festivalima zavičajnosti

0
S predstavljanja festivala u Istarskoj županiji (Foto: Milivoj Mijošek)
S predstavljanja festivala u Istarskoj županiji (Foto: Milivoj Mijošek)

U sjedištu Istarske županije u Puli danas su najavljeni ovogodišnji festivali zavičajnosti koji će se održati u Puli, Buzetu i Marčani, a okupit će 94 ustanova, od toga 25 dječjih vrtića, 46 osnovnih i 23 srednje škole. Festivali su najvidljiviji dio županijskog projekta zavičajne nastave i zamišljeni su kao središnja mjesta izmjena iskustava i predstavljanja primjera dobre prakse.

 

Istarski župan Boris Miletić oduševljen je, veli, djecom i mladima koji projekt zavičajne nastave od prvoga dana prihvaćaju s velikim entuzijazmom.

„Za projekt zavičajne nastave Istarska županija je u pedagoško-školskoj 2023./2024. godini osigurala 121.600 eura za predškolske ustanove, osnovne i srednje škole. To je itekako opravdano jer držim da trebamo naše najmlađe učiti o temama koje se tiče naše Istre, naše zavičajnosti. I to je posebno važno u kontekstu današnjice gdje djeca žive pretežito u virtualnom svijetu. Potaknuti ih da uče o tradiciji i običajima, da vole svoj zavičaj od malih nogu je upravo cilj ovog projekta, kojeg je pokrenula Istarska županija“, kazao je Miletić i zahvalio svim uključenim ustanovama na sudjelovanju. Na kraju je istaknuo da se raduje vidjeti što su ove godine djeca i mladi pripremili.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica podsjetio je da se projekt zavičajne nastave provodi tijekom cijele godine, a naučeno i realizirano se potom predstavi široj zajednici na festivalima zavičajnosti. Projekt, dodao je, ima svoju mrežnu stranicu, na kojoj se može pronaći više informacija.

„Realizaciji projekta zavičajne nastave svakako pomaže i novi zavičajni priručnik 'ISTRAživanje - priručnik za implementaciju zavičajne pismenosti u vrtiće, osnovne i srednje škole Istarske županije', koji je promoviran lanjskog studenog. Priručnik je financiran sredstvima Istarske županije, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, kao i slikovnica "Ča Misec po danu dela?", koja je nastala kao plod suradnje pulske književnice Snježane Akrap Sušac s Područnom školom Sv. Petar u Šumi (OŠ Vladimira Nazora, Pazin). Uskoro planiramo objaviti javni poziv za nabavu didaktičko-metodičkih materijala za vrtiće i osnovne škole isključivo zavičajne tematike i sadržaja kojim bi se očuvao i njegovao istarski zavičajni identitet“, poručio je Torbica i najavio da će se ove godine obilježiti i 10 godina od uvođenja projekta zavičajne nastave.

Ravnateljica Srednje škole Buzet Margareta Gumilar najavila je Festival zavičajnosti za srednje škole za petak, 17. svibnja 2024. godine, u Buzetu ispred hotela Fontana, a čiji će domaćini biti Srednja škola Buzet i Grad Buzet. Ravnateljica je izrazila veliku sreću i ponos što im je ove godine pripala ta čast, kazavši da je za njih to veliki događaj.

„Moram se usuglasiti sa županom i pročelnikom i reći da je ovo jedan od najljepših projekata kojeg provodimo u našim školama. Na Festivalu će svih 23 prijavljenih škola prezentirati što se radilo tijekom školske godine, na koji se način razvijala zavičajna pismenost, te koje su se sve inovativne metode koristile pri istraživanju zavičajnih sadržaja“, kazala je ravnateljica Gumilar i poručila kako se za učenike priprema organizirana interpretacijska šetnja buzetskim Starim gradom.

Festival za osnovne škole održat će se u petak, 24. svibnja u Puli, a domaćini će biti OŠ Kaštanjer i Grad Pula. Program je najavila ravnateljica Nada Crnković koja je istaknula da je OŠ Kaštanjer od prvog dana uključena u implementaciju zavičajne nastave, a ove su godine uključene sve škole.

„Širok je spektar tema kojima se učenici bave tijekom školske godine. Jako je važno da to nije nešto što ćemo raditi zadnji tjedan pa prezentirati, već aktivnosti provodimo tijekom cijele godine“, poručila je ravnateljica. Istaknula je i da će na Festivalu biti organizirane tri radionice: „Znamenitosti Istre“ - rekompozicija,  „Glagoljica,  flora i fauna Istre“ - oslikavanje torbi,  „Zajedništvo na djelu“ - slagalica crtanih minijatura, a organizirat će se i posjet Areni.

Zadnji festival, onaj predškolskih ustanova, koji će se održati u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. svibnja u Marčani, najavila je ravnateljica Dječjeg Vrtića Vrtuljak Marčana Klara Lukašić.  

„Organizator je zajedno s lokalnim udrugama i obrtnicima pripremio 17 radionica za djecu sudionike na različitim lokalitetima na području Marčane i okolice s ciljem upoznavanja povijesti, kulture, tradicije i obilježja mjesta. Drugi dan Festivala održat će se u DV-u Vrtuljak Marčana, gdje će svaki vrtić prikazat radove polaznika“, kazala je Lukašić. Dodala je i da su ove godine izradili kartu općine Marčana sa svim područjima koja su i inače kao vrtić krenuli posjećivati.

Iz Istarske županije podsjećaju da provode projekt institucionalizacije zavičajnosti/ zavičajne nastave Istarske županije od 2014. godine kada je započeo u predškolskim ustanovama. Nastavljan je sljedeće godine u osnovnim školama te u školskoj godini 2016./2017. uveden je i u srednje škole. Riječ je o jednom od županijskih projekata koji su djeca, mladi i njihovi učitelji i nastavnici najbrže prihvatili.

Projektom institucionalizacije zavičajnosti/zavičajne nastave Istarske županije želi se razviti osjećaj pripadnosti djece i mladih zajednici kroz promatranje, učenje i otkrivanje Istre u svim njezinim posebnostima. Upravo iz tog razloga pozornost je posvećena lokalnim govorima, odnosno dijalektima te lokalnoj i zavičajnoj povijesti, običajima i tradiciji. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa