Istra mora brže

Zelena energija na čekanju zbog prostornih planova

0
Konferencija na temu razvoja obnovljivih izvora energije u Istarskoj županiji
Konferencija na temu razvoja obnovljivih izvora energije u Istarskoj županiji

"Pitanje prostornog planiranja je na prostoru Istarske županije, ali i nekim drugim županijama u Republici Hrvatskoj, jedna od najvećih kočnica i prepreka većem korištenju potencijala obnovljivih izvora energije od onog koje imamo danas", kazala je danas u Puli direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore Marija Šćulac. 

Sudjelujući na konferenciji na temu razvoja obnovljivih izvora energije u Istarskoj županiji upozorila je na veliki problem neusklađenosti lokalnih planova s županijskim planom, te različite definicije, tumačenja, posebnih propisa i zahtjeva koji rezultiraju vrlo skromnim pomacima koji su do danas učinjeni po pitanju dobivanja električne energije prvenstveno putem solarnih elektrana, ali i drugih obnovljivih izvora.

“U Istarskoj županiji se obnovljivi izvori energije, pogotovo sunčane elektrane, dosta promatraju kao građevine koje se ne uklapaju u prostor i nagrđuju ga, međutim upravo oni, kao čisti i zeleni, su ti koji mogu ruku pod ruku s koncepcijom održivog razvoja, poljoprivrede i turizma”, kazala je Šćulac.

 

Predsjednik Županijske gospodarske komore Pula Danijel Benčić podsjetio je da je HGK, upravo ponukana sporošću u razvoju mreže obnovljivih izvora energije, prije nešto više od dvije godine izradila temeljni dokument koji je popisao sve administrativne zapreke snažnijem razvoju tog sektora.

“Od donošenja tog dokumenta do danas dogodili su se i neki pozitivni pomaci na nacionalnoj razini, te je cilj ove konferencije bio predstaviti te pomake i neke primjere dobre prakse koje i mi možemo kopirati i primijeniti kod nas, ali i primjere loše prakse na kojima možemo učiti kako izbjeći učinjene pogreške i biti pametniji. Želja nam je da pristup toj tematici bude pozitivan i afirmativan, ali volio bih da se on doživi i kao poziv na buđenje jer u Istarskoj županiji malo zaostajemo s razvojem mreže obnovljivih izvora energije, te je jedna od glavnih poruka našeg današnjeg skupa da moramo ubrzati na svim razinama.”, kazao je Benčić dodajući kako je činjenica da u Istri nije prepoznat pravi moment za poduzimanje potrebnih aktivnosti zbog čega nas je puno drugih županija preteklo u smislu izmjene prostornih planova kako bi se omogućio razvoj.

“Naravno, ne govorimo o omogućavanju razvoja bez ikakvih kriterija, ali moramo argumentirano razgovarati o prostorima na kojima jest ili nije moguća gradnja solarnih elektrana. Da bismo to mogli nužno je postaviti neka pravila i kriterije. Dok se mi tražimo, drugi su to već napravili i zato su na tom području ispred nas", zaključio je. (IHR, FOTO: Milivoj Mijošek)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa