prvi dan znanosti na fakultetu ekonomije

Umjetna inteligencija u ekonomskoj znanosti je snaga, ali i prijetnja

0

Na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održan je prvi Dan znanosti FET-a. U prepunoj dvorani fakulteta, bogati program pratila je mnogobrojna publika u kojoj je najviše bilo učenika srednjih škola i njihovih učitelja iz svih dijelova Istre.

Cilj Dana znanosti bio je popularizacija ekonomske znanosti, odnosno upoznati javnost sa znanstvenim radom fakulteta, prvenstveno u polju ekonomije i kulture i turizma, te potaknuti interes za obrazovanjem i znanošću jer bez znanosti – nema niti napretka.

 

Program je započeo uvodnim riječima prorektora za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli izv. prof. dr. sc. Valtera Boljunčića koji je pozdravio prisutne u ime rektorata sveučilišta te je poručio da je jedino zajedničkim radom i sinergijom cjelokupne znanosti moguće postići toliko željeni napredak. Zatim je okupljene pozdravila dekanica FET-a izv. prof. dr. sc. Ksenija Černe koja je poručila da je znanost na fakultetima jednako važna kao i nastava te je pozvala sve prisutne za većim uključivanjem u znanost. U ime organizatora Dana znanosti obratio se prodekan za znanstveno-istraživački rad FET-a prof. dr. sc. Manuel Benazić koji je poručio da probudimo znanstvenike u sebi te da je dovoljan samo jedan „klik“ da se ideja pretvori u stvarnost!

Program je nastavljen predavanjem o utjecaju umjetne inteligencije na ekonomsku znanost, a predavanje je održala - upravo umjetna inteligencija. Umjetna inteligencija je u svojem obraćanju poručila prisutnima da njezin dolazak predstavlja jednu od najvećih prekretnica u povijesti ekonomske znanosti te da sa sobom donosi ogroman potencijal za transformaciju načina na koji razumijemo, analiziramo i primjenjujemo ekonomske koncepte i donosimo odluke.

Nakon toga uslijedilo je izrazito zanimljivo predavanje jednog od najcitiranijih znanstvenika na svijetu, profesora FET-a i rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - profesora Marinka Škare. On je u svom izlaganju poručio da „umjetna inteligencija iz korijena mijenja ekonomsku znanost“, da nema granica te da ona u ekonomskoj znanosti predstavlja veliku snagu, ali i prijetnju. Istaknuo je da je najveća prednost umjetne inteligencije ušteda vremena koju nam omogućava, a koje potom možemo iskoristiti za veću produktivnost u znanosti.

Program je nastavljen okruglim stolom o temi „Ekonomska znanost: jučer, danas, sutra“ na kojem su s FET-a sudjelovali profesori prof. dr. sc. Ines Kersan-Škabić, izv. prof. dr. sc. Saša Stjepanović, izv. prof. dr. sc. Erik Ružić, predstavnica asistenata Sara Maga, predstavnica doktoranda Helga Može te predstavnica iz redova poslovnih partnera Ivana Glavaš,  iz Infobipa. Za okruglim stolom raspravljalo se o potrebi ekonomske znanosti i znanosti općenito, ulozi kritičkog razmišljanja posebice među mladima, financiranju znanosti, potrebi većeg povezivanja znanosti i prakse, ulozi žena u znanosti itd. U raspravu su se s velikim žarom uključila i publika, prije svega učenici koji su pokazali da kritičko razmišljanje itekako postoji kod mladih.

Nakon okruglog stola uslijedilo je predstavljanje raznovrsnih aktivnosti koje se odvijaju na FET-u i sveučilištu poput studijskih programa, Ureda za istraživanje, umjetnosti i znanstvenog razvoja Sveučilišta, znanstvenih centara, izdavačke djelatnosti, znanstvenih časopisa, zbornika radova profesora i studenata, mogućnosti projektne suradnje, međunarodne znanstvene konferencije i knjižnice putem kojih se javnost upoznala sa znanstvenom djelatnošću FET-a i potpornim službama.

U okviru Dana znanosti FET je dodijelio i nagrade pa je tako nagradu za izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu u 2023. godini dobio Marinko Škare, a nagradu za najbolji rad objavljen u Zborniku studentskih radova u 2023. godini pod nazivom „Jednostavna linearna regresija u R-u: Prosječno trajanje školovanja i bruto nacionalni dohodak po stanovniku“ dobile su doc. dr. sc. Katarina Kostelić i studentica FET-a Asiyah Noemi Koso. 

U okviru Dana znanosti upućen je i poziv za sudjelovanje i praćenje međunarodne znanstvene konferencije „New Frontiers in Economics and Tourism – FET2024“ koja će se održati na FET-u od 10. do 11. listopada 2024. godine te poziv za praćenje aktivnosti u okviru Festivala znanosti 2024. koji se na FET-u održava od 22. do 27. travnja ove godine. Program konferencije i Festivala znanosti 2024. moguće je pronaći na internetskim stranicama FET-a. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa