peđa grbin

'Neću govoriti u ime DP-a i Suverenista. Naša je ponuda na stolu'

0
Peđa Grbin
Peđa Grbin

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da će, sukladno Ustavu, pozvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje 20 dana nakon objave konačnih rezultata parlamentarnih izbora, a do tada neće nikoga požurivati, prenosi HRT.

 

- Ustav je vrlo jasan. Rok je 20 dana, neću nikoga pogurivati, no kad se približi 20 dana, onda moram sazvati Hrvatski sabor na prvo zasjedanje bez obzira na to kakva atmosfera bila, rekao je Milanović u izjavi za medije nakon susreta s predsjednicima Slovenije, Italije, Mađarske i Austrije u Brdu kod Kranja, u povodu 20. godišnjice ulaska Slovenije u Europsku uniju.

- Bude li naznaka da je to moguće i ranije, poziv na zasjedanje bit će i ranije. Ali u svakom slučaju, postoje okviri kojih se moram strogo držati, rekao je predsjednik.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da im je trenutno apsolutni prioritet konstituiranje Sabora s antihadezeovskom većinom koja bi odmah mogla donijeti neke glavne odluke, poput micanja Ivana Turudića i izmjene lex AP-a, za što im ne bi trebala Vlada.

- U ovom je trenutku apsolutni prioritet što prije konstituirati Sabor kako bi se uveo parlamentarni nadzor nad radom Vlade i da bismo spriječili ovu tehničku Vladu da donosi uredbe sa zakonskom snagom, istaknuo je Grbin nakon predaje liste za EU parlament.

- Mislim da je pred nama povijesna prilika da Hrvatsku mijenjamo nabolje. A nakon konstituiranja Sabora, Ustav nam daje vremena da sjednemo, razgovaramo i vidimo možemo li naći i kakav modalitet za formiranje vlade, izjavio je Grbin.

Stranke, koje su dobile povjerenje građana na izborima, pozvao je da se očituju hoće li poštivati ono o čemu su govorile prije izbora i omogućiti promjenu. No, odbio je izrijekom reći s kojim je strankama SDP do sada razgovarao o toj inicijativi, te dodao da se iz istupa Možemo! može vidjeti da su to podržali.

- Neću govoriti u ime bilo koje političke stranke, u ime Mosta, DP-a, Suverenista, IDS-a ili bilo koga. Ako oni prihvaćaju našu inicijativu, a ona omogućava da već sutra počnemo ostvarivati stvari o kojima smo svi govorili u kampanji, onda je to nešto što oni trebaju reći. Naša je ponuda na stolu, ali mi razgovore ne prepričavamo. Imena i fotelje u ovom trenutku nisu predmet razgovora, no postat će ako postoji volja da se ovo dogodi, rekao je Grbin.

Mario Radić iz Domovinskog pokreta kazao je na konferenciji za novinare da će sve teme iz kampanje biti njihova načela i u pregovorima.
- Odluka Predsjedništva prije dvije godine bila je da ne možemo biti s Možemo i SDSS-om. Ne možemo se udruživati u vlast s te dvije stranke. Nisu razlozi neke netrpeljivosti. SDSS je nastao iz rata, a Možemo je nastao iz razloga za koje mislimo da nisu ustavni, rekao je. Naglasio je kako će tek krenuti u pregovore.

- U tim pregovorima ćemo neke stvari razjasniti. Vidio sam puno spinova od kojih ništa nije istina. Ako nismo pokrenuli pregovore, ne može biti ni poruka tko što traži. Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali nikakve pregovore s bilo kim. Imali smo neformalna druženja i razgovore, ali to nisu pregovori. Moraju biti pregovarački timovi da bi bili pregovori. Nitko ništa nije nudio u neformalnim razgovorima, rekao je.

Postoji većina na drugoj strani koju čine progresivna opozicija u prošlom sazivu, zastupnici Mosta i zastupnici nacionalnih manjina, rekla je koordinatorica platforme Možemo Sandra Benčić te pozvala ove aktere da se izjasne oko formiranja parlamentarne većine kontra HDZ-a.

- Vidjeli ste da je kolega Peđa Grbin pozvao sve da se izjasne o formiranju parlamentarne većine kao prvog i nužnog koraka za konstituiranje Sabora u kojem HDZ nema većinu. Kao što smo govorili i prošlih dana, podcrtavamo da kao stranka apsolutno podržavamo konstituiranje parlamenta i većine koja će omenogućiti stvaranje Vlade HDZ-a i Domovinskog pokreta, rekla je.

Napomenula je, kaže, "da postoji većina na drugoj strani koju čine progresivna opozicija u prošlom sazivu, zastupnici Mosta i zastupnici nacionalnih manjina".

Koordinator u 8. izbornoj jedinici i izvršni tajnik SDP-a Hrvatske Saša Đujić ustvrdio je u Rijeci da je u toj izbornoj jedinici ljevica, što uključuje SDP, IDS i Možemo, dala najveći doprinos ukupnom rezultatu ljevice u Hrvatskoj.

- Izuzetno smo zadovoljni i rezultatom SDP-a u Istri, jer smo tamo u nizu gradova i općina bili prva opcija birača, rekao je Đujić.

Rekao je da su počeli razgovori s drugim političkim akterima, ali da se još nije došlo do pitanja mandatara.

- Radimo na konstituiranju Sabora, a podršku daju stranke centra i ljevice te čekamo još stav Mosta i Domovinskog pokreta, rekao je. Ako konstituiramo Sabor, promijenili bismo nekoliko ključnih zakona, te bi nastavili pregovore o sastavljanju Vlade i mandataru, naveo je.

Ivica Lukanović je opovrgnuo informacije da će ga u Saboru zamijeniti Vojko Obersnel, a Đujić je rekao da će izabrani saborski zastupnik Zlatko Komadina ostati župan do kraja mandata i da će ga u tom razdoblju netko mijenjati, a o tome će, dodao je, odlučiti predsjednik stranke.

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa