Prije 150 godina rođena je Ivana Brlić-Mažuranić:

Nova numizmatička kovanica slavi njezin lik i djelo

0
Foto: Branimir Kralj
Foto: Branimir Kralj

Svijet bajki bio bi manje maštovito mjesto, da u njemu svoj trag nije ostavila Ivana Brlić-Mažuranić, izuzetna hrvatska književnica čije su bajke obilježile generacije, i to ne samo u Hrvatskoj, već i diljem svijeta.

18. travnja ove godine, obilježili smo 150 godina od njezina rođenja, a tim povodom, u nizu izdanja kojima se odaje počast hrvatskim velikanima, Hrvatska kovnica novca predstavila je prvo izdanje iz serije “Hrvatska književnost” – zlatnik i srebrnjak “150. obljetnica rođenja Ivane Brlić – Mažuranić“. Još jedno je to svjedočanstvo o bogatom nasljeđu književnosti za djecu na ovim prostorima, ali i izvan granica naše zemlje.

Zlatnik “150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić”

A tog 18. travnja, Ivana je rođena u Ogulinu, u poznatoj obitelji Mažuranić, koja ju je usmjerila na najbolji način. Uz oca koji je bio pisac i djeda koji je bio istaknuti političar i pjesnik, naša se legendarna književnica školovala privatno, stekavši izvrsno obrazovanje. Višestruko nadarena, pogotovo u području stranih jezika, počela je pisati poeziju, eseje i dnevnike u vrlo ranoj mladosti. Pozornost književne publike skreće na sebe 1913. godine romanom “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, a njezino najpoznatije djelo, zbirka pripovijedaka “Priče iz davnine”, objavljeno je 1916. godine. Ono danas predstavlja krunski dragulj hrvatske književnosti za djecu.

Srebrnjak “150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić”

Ove bajke inspirirane su slavenskom mitologijom te kroz likove poput Kosjenke, Regoča, Malika Tintilinića i mnogih drugih prenose moralne poruke i životne istine. Njihova univerzalnost prepoznata je diljem svijeta, a engleski časopisi su Ivanu Brlić-Mažuranić nazvali hrvatskim Andersenom, dok su njezine priče opisane kao izraz etičkog genija koji očarava i starije i mlađe čitatelje.

Djelić magije tog nezaboravnog djela, na numizmatičke kovanice nastojao je prenijeti hrvatski akademski kipar Kuzma Kovačić, inače autor idejnih rješenja hrvatskih kovanica kuna i lipa. S velikim poštovanjem prema spisateljici, kreirao je portret Ivane Brlić-Mažuranić u svom prepoznatljivom lirskom izričaju, vjerno odražavajući duh njezinih djela. Na naličju kovanice nalazi se simbolički prizor iz njezinih bajki “Priče iz davnine”, s velikim stablom u šumi pod kojim se nalazi mitski lik, jedan od mnogobrojnih likova iz njezinih priča.

Zlatnik “150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić” (foto: Branimir Kralj)

Zlatne numizmatičke kovanice imaju masu od 1 unce s nominalom od 100 €, dok su srebrne numizmatičke kovanice također mase 1 unce, ali s nominalom od 4 €. U skladu s obilježavanjem ove značajne obljetnice, Hrvatska kovnica novca ograničila je izdanje na 150 primjeraka zlatnih kovanica i 1500 primjeraka srebrnih kovanica.

Svaki kupac dobit će svoju numizmatičku kovanicu u tamnoplavoj kutiji s prigodnim omotom na kojoj su istaknute značajke same kovanice. Ovim izdanjem numizmatičkih kovanica, Hrvatska kovnica novca odaje počast Ivani Brlić-Mažuranić i njezinom neumornom doprinosu književnosti za djecu, čineći da njezina baština živi i dalje.

Kupovinu zlatne i srebrne numizmatičke kovanice “150. obljetnica rođenja Ivane Brlić - Mažuranić“ moguće je realizirati u web trgovini Hrvatske kovnice novca i na sljedećim prodajnim mjestima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa