Pula Herculanea obilježila 30 godina rada

'U Puli sada odvajamo 27, a cilj nam je dosegnuti 70 posto' (foto)

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Na parkiralištu Karolina 20. travnja je trgovačko društvo Pula Herculanea uz brojne aktivnosti obilježilo 30 godina rada i 135 godina njihove djelatnosti Čistoće. Obilježavanju se, u ime Grada Pule, odazvao gradonačelnik Filip Zoričić koji je komunalnom poduzeću čestitao značajne obljetnice te zahvalio svim bivšim i sadašnjim djelatnicama i djelatnicima Herculanee.

„Potrudili smo se u ove zadnje tri godine povećati primanja djelatnicima Herculanee kako bi s plaćama bili na razini države i dalje ćemo nastaviti na tom planu surađivati. Herculanea je gradska firma u kojoj radi puno vrijednih ljudi koji svaki dan čiste naš grad. Grad je čist i uredan, redovito se kosi, održava i čisti. Kroz kampanju 'Navike okreni, promjenu pokreni' zajedno s Herculaneom pokušavamo educirati ljude, pogotovo djecu da se već od rane dobi nauče odvajati otpad kako bismo dosegli visoku razinu odvajanja. U Puli zasad odvajamo 27 posto, a cilj nam je dosegnuti 70 posto. Možda jednog dana možemo doći i do 100 posto“, rekao je gradonačelnik Zoričić.

 

Uz radionice i edukativne aktivnosti, kojima su se djeca rado odazivala i veselila, dijelile su se sadnice ljekovitog bilja i komposteri korisnicima usluga Pula Herculanee.

Zanimljiva je bila i radionica pokaznog čipiranja stabla kojoj se odazvao i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

„U ove tri godine zasadili smo gotovo 1000 stabala zajedno s Herculaneom i ostalim poduzećima. Svakodnevno sadimo i ozelenjujemo Fratarski otok, Verudelu, obilaznicu, Hidrobazu, sređen je Trg Nimfej. Na Giardinima ćemo saditi novih 40 stabala. Bit ćemo Smart City, pametan i zelen grad i tim smjerom idemo. Započelo je čipiranje stabala i imat ćemo registar u kojem će se jasno vidjeti na mapi grada koliko je stabala zasađeno, a koliko je porušeno. Redovito razgovaramo s građanima koji nas motiviraju. Na jedno srušeno stablo deset je  posađenih“, rekao je gradonačelnik pozvavši sugrađane da ne ostavljaju vrećice pored kontejnera, da nose otpad u reciklažna dvorišta i odvajaju otpad.

Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Zero waste kuhinji uz svoje su profesore pripremali više vrsta slatkih i slanih jela koja su okupljeni građani mogli degustirati. Posjetitelji su mogli razgledavati kamione i strojeve Pula Herculanee, a zainteresirana su se djeca, uz djelatnike Pula Herculanee, mogla voziti u kosilicama i čistilicama. Zabavno je bilo vidjeti i natjecanje čistilica kojima se svakodnevno čiste pulske ulice.

Parkovi, o kojima se brine Herculanea, predstavljaju pluća grada, a upravo je Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda postavio izložbu prekrasnih radova na temu pulskih parkova.

Za prigodnu atmosferu pobrinuli su se Zemlja zabave i animatori. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa