južno od bala

SKANDALOZNO: Još sedam hektara šume sprema se za 'ljetnikovce'

0
Sporna lokacija južno od Bala (Snimio: Milivoj Mijošek)
Sporna lokacija južno od Bala (Snimio: Milivoj Mijošek)

Nakon što je prije nekoliko godina u Općini Bale, nedaleko Peroja pored Meneghettija, vlasnik parcelacijom usitnio ogromnu šumu, prenamijenio sve parcele u pašnjak te protuzakonito, odnosno bez dopuštenja nadležne šumarije, iskrčio šumu, pretpostavlja se u svrhu prodaje gomile vikend parcela, nedavno su na toj lokaciji osvanuli i nasipani putevi. Te bi 'ulice' u skorijoj budućnosti trebale voditi do svake od preko 100 manjih parcela gdje bi novi vlasnici, po starom običaju, postavili montažne kućice, kamperice, roštilje, pa i gradili manje kuće, možda i bazene, septičke jame i zapravo sve što požele. Jer, praksa u Istri pokazuje da se krajnji vlasnici bave upravo radnjama koje nisu dozvoljene, što za sobom povlači još mnogo problema - otpad, požari, voda, septičke jame i tako dalje.

 

Vlasnik ovih parcela u Balama, točnije vlasnici, očito nisu odustali. Radi se o jednoj fizičkoj osobi u slučaju prve polovice, a o tvrtki u slučaju druge polovice ukupnog parceliranog zemljišta, barem ako je suditi po podacima dostupnima na Geoportalu DGU.

Lokacija prije zahvata u prostoru
Lokacija danas
Parcelirano zemljište, takozvana 'bombonjera'

Podsjetimo, radi se o višedesetljetnoj praksi ogromne zarade vlasnika velikih poljoprivrednih zemljišta. Hodogram je jednostavan - šume ili velike poljoprivredne površine kupe jeftino ili pak naslijede, ucrtaju mnogo manjih čestica i puteva koji tlocrtom podsjećaju na gradske kvartove. Potom ih parceliraju, pa ih prodaju puno skuplje, te na koncu zarade. Što će biti nakon toga, kažu mnogi od njih, nije njihov problem. Naravno, taj se krnji zakon prije nekoliko godina promijenio, pa sada više nije moguće parcelirati poljoprivredno zemljište, no to ne znači mnogo, budući da postoje i drugi načini da se parcele podijele, a istovremeno zadrži jedna velika čestica.

Uglavnom, za izjavu oko lokacije južno od Bala obratili smo se načelniku Bala Ediju Pastrovicchiju.

"U području Mandriola desile su se dvije velike parcelacije i to jedna na 50.000 kvadrata a druga na cca 22.000 kvadrata, na kojima je uklonjena šuma i izgrađene bijele prometnice. Shodno tome Općina Bale podnijela je prijavu šumskom inspektoru koji je podnio prekršajnu prijavu za neovlašteno uklanjanje šume. Naš je komunalni redar obavio uviđaj na terenu s inspektoricom zaštite prirode te je vlasnicima zemljišta izdano rješenje o uklanjanju nepropisno odloženog otpada. Ukoliko ne budu postupili po rješenju, podnest će se prijava nadležnim tijelima na postupanje", kaže Pastrovicchio i nastavlja.

"Očito su parcele pripremljene za daljnju prodaju po višestrukim cijenama od cijena šumskog zemljišta s namjerom brze zarade, a ne imajući u vidu što će se tamo u budućnosti dešavati. Naglašavamo da je u odluci o komunalnom redu Općine Bale na šumskom i poljoprivrednom zemljištu zabranjeno postavljanje i gradnja bilo kakvih objekata, i da će oni biti uz određene kazne uklonjeni o trošku vlasnika zemljišta", poručuje načelnik Bala.

"Stoga apeliramo na one koje kupuju ta zemljišta neka se prije kupnje informiraju u Općini o statusu tih zemljišta, budući da im iz našeg saznanja prodavatelji tvrde da je na tim zemljištima moguće postavljati objekte i u njima boraviti", zaključuje Pastrovicchio.

Naposljetku smo i nazvali jedan od brojeva naveden na tablici pokraj potencijalnog 'ulaza' u novo istarsko 'selo'. Javio nam se muškarac koji se predstavio kao agent za nekretnine tvrtke GMD Nekretnine d.o.o. iz Fažane. Nije želio razgovarati s nama oko prodaje tih zemljišta, niti nam je rekao svoje ime i prezime, te nas je zamolio da napišemo da nema komentara. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa