WRC CROATIA RALLY

Kreće svjetska ‘oktanska ludnica’ uz dva Istrijana na hrvatskim cestama

0
WRC automobili na zagrebačkom Trgu Kralja Tomislava (FOTO: Igor Kralj/PIXSELL)
WRC automobili na zagrebačkom Trgu Kralja Tomislava (FOTO: Igor Kralj/PIXSELL)

Svjetsko prvenstvu u reliju (WRC) svakako je sportska manifestacija koja posljednjih godina u Hrvatsku dovodi daleko najviše posjetitelja jer nekoliko stotina tisuća ljudi posljednje tri godine u travnju prati ovaj svjetski ‘oktanski cirkus’ na hrvatskim cestama. Croatia Rally, jedan od najvećih sportskih i turističkih događaja posljednjih godina u našoj zemlji ima i veliku medijsku ‘moć’ s obzirom da ovo natjecanje u svijetu prati oko 850 milijuna gledatelja, a uz to ima i nemjerljivu ekonomsku korist za krajeve u kojima se natjecanje održava. 

Na startu ovogodišnjeg WRC Croatia Rallya 2024 naći će se 66 posada iz 35 zemalja. Osam će se vozača natjecati u najjačoj, Rally1 klasi. Naslov će braniti Velšanin Elfyn Evans, a u Hrvatsku stižu i osmerostruki svjetski prvak, Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnjem prvenstvu, Belgijanac Thierry Neuville, mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019., Estonac Ott Tanak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburžanin Gregoire Munster.

 

Među brojnom svjetskom elitom naći će se i sedam hrvatskih posada te jedan istarski vozač i suvozač.  Buzećan Viliam Prodan nastupa u ford fiesti rally 3 sa suvozačem Zagrepčaninom Markom Stiperskim (Opatija Motorsport), a uz njih tu su i njhovi klupski kolege mladi automobilist Jan Pokos i Vili Ošlaj također u Ford fiesti rally 3. Tu su još Slaven Šekuljica (AK Delta) i Damir Petrović (AK Dugo Selo), Tomas hrvatin i Đani Simćić (Rijeka) u peugeotu 208 rally 4, Željko Magličić i Ivan Poljak (Četiri rijeke) te Igor Mandić i Pazinac Albert Ivančić (Delta) sa ford fiestom. U renault cliju nastupiti će Igor Tomljanović i Florian Šalec.

Nakon današnji shakedowna i ceremonijalnog starta u 18.30 sati, brzinski ispiti voziti će se od petka do nedjelje, a sutra su na rasporedu ‘brzinci’ kod Krašića, Jaškova, Ravne Gore i na Platku sa regroupingom na riječkom Korzu. U subotu se natjecanje održava na Samoborskom gorju i okolici Karlovca, dok natjecanje završava u nedjelju na zagorskim cestama. (S. Ž.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa