najava za lokalne?

Tri pulske dame sjajno su prošle na izborima

0
Sanja Radolović / Irena Hrstić / Dušica Radojčić
Sanja Radolović / Irena Hrstić / Dušica Radojčić

Jučer smo prateći glasanje kandidata u isti tekst spojili tri pulske dame - Sanju Radolović (SDP), Irenu Hrstić (HDZ) i Dušicu Radojčić (Možemo).

Bio je to odabir s ciljem da se dio kandidata poveže u smislenu cjelinu, ali pokazalo se da su sve tri pulske dame ostvarile dobre rezultate.

Krenimo od Irene Hrstić, koja (barem za sada) nije ušla u Sabor, ali je ostvarila vrlo dobar rezultat. Ako HDZ formira novu vladu u kojoj će Oleg Butković biti ministar, trebala bi ući i u Sabor.

 

Irena Hrstić je povukla listu HDZ-a u Puli osvojivši 718 preferencijalnih glasova, što je na razini rezultata već renomirane pulske političarke, sveprisutne Dušice Radojčić, koja ih je osvojila 763. Naravno, bazen glasova HDZ-a je nešto veći od bazena glasova Možemo, pa se i rezultat Dušice Radojčić može smatrati uspjehom. Na razini cijele izborne jedinice Hrstić je dobila 1.452 glasa, a Radojčić 2.643.

Sanja Radolović je na razini cijele jedinice dobila 3.250 glasova, a na razini Pule 1.214. Usporedbe radi, na prošlim izborima je na razini cijele jedinice dobila 1.136 glasova, a u Puli 425. 

Teško je reći kako se ovi brojevi mogu prevesti na lokalne izbore, ali svakako svjedoče o popularnosti tri pulske dame. S obzirom da su za godinu dana lokalni izbori, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se one kandidirati. Radolović i Radojčić su bile kandidatkinje i na prošlim lokalnim izborima, kada su obje bile blizu drugog kruga sa Filipom Zoričićem, u koji je ipak otišla četvrta pulska dama, IDS-ovka Elena Puh Belci.

Dobar rezultat na parlamentarnim izborima mogao bi motivirati ravnateljicu pulske bolnice Irenu Hrstić da se ipak značajnije angažira u politici, pa možda i kandidira za gradonačelnicu. Iako je već nekoliko godina čelnica pulskog HDZ-a, Hrstić je cijelo vrijeme u zavjetrini.

Hoće li se Sanja Radolović odlučiti za taj korak - to je u ovom trenutku teško reći, no ovaj rezultat na parlamentarnim izborima bi mogao djelovati motivirajuće. Kandidatura Dušice Radojčić je pak prilično izvjesna. 

Bilo bi zanimljivo da imamo okršaj tri pulska viteza, Zoričića, Marina Lerotića i još uvijek nepoznatog IDS-ovca, i tri pulske dame. (I. Balen

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa